”Ei me haluta oikeasti koko kylää polttaa…” – haastattelussa Vähäkyrö Drive-by

Grindcoren ja power violencen parissa räimivä Vähäkyrö Drive-by on nimi, joka jää takuulla mieleen. Niin jää myös nuorukaisten väkivaltainen kahdeksanminuuttinen esiintulo.

08.06.2024

Vähäkyrö Drive-by on uusi nimi musiikkikentällä. Onko teillä aiempaa bänditaustaa vai lähdittekö tykittämään tyhjältä pöydältä? 

– Me soitettiin yhdessä grind-bändissä ennen tämän yhtyeen perustamista vuonna 2020. Julkaistiin sen toisen bändin kanssa kokopitkä ja kirjoitettiin toinen, mutta se ei koskaan nähnyt päivänvaloa, rumpali-laulaja Neo Paavola ja kitaristi-laulaja Juuso Pihlaja avaavat. 

– Kun se projekti vajosi hiljaisuuteen, päätettiin herättää tämä toinen eloon duona. Ollaan kuitenkin ruvettu keikkailemaan aktiivisesti vasta viimeisen vuoden aikana. Neolla on muitakin aktiivisia projekteja kuten Shakabrah! ja Yks Pieni Elefantti. 

Polttakaa Vähäkyrö! -ep on todella vihainen ja luomulta kuulostava julkaisu, jolta ei löydy tyhjäkäyntiä. Levyä tuskin hiottiin studiossa kuukausitolkulla? 

– Ep:n instrumentaali on itse asiassa äänitetty meidän treeniksellä Neon toimesta jo keväällä 2022. Sen oli tarkoitus ilmestyä jo vuosi sitten, mutta elämä tuli eteen, ja lauluja ja miksausta hiottiin aika hiljalleen eteenpäin. 

– Parin vuoden aikana ollaan ehditty valmistautua ep:n julkaisuun, kehittää yhteissoittoa ja säätää oivaan paikkaan kiertue Goatburnerin kanssa promoamaan meidän esikoista ja heidän Fatal-levyään. 

Sanoituksistanne ei ota korvakuulolta mitään selkoa. Millaisista asioista huudatte? 

– Muun muassa ihmisten ahdasmielisyydestä, mielenterveys-ja yhteiskunnallisista ongelmista, eläinten oikeuksista ja siitä, millaista on kasvaa erilaisena pienessä kylässä keskellä Pohjanmaata. 

Miksi Vähäkyrö pitäisi polttaa? 

– Ei me haluta oikeasti koko kylää polttaa… Me koettiin kotiseutumme teinien – joista osa kappaleista kertoo – olevan pääosin kapeakatseisia, ja oikeastaan ainut yhteenkuuluvuuden tunne tuli pienestä kaveriporukastamme, jonka kanssa manattiin tekemisen puutetta. 

– Tekemistä piti keksiä itse, ja alettiin soittelemaan vanhan leipomon tiloissa Vähänkyrön keskustan kupeessa. Joskus ikävien muistojen ja kuulumattomuuden tunteen katkeroittamana on tuntunut, että koko paskan voisi tuikata tuleen. Tästä on toki jo hetki, mutta päätettiin pitää nimi. Vähässäkyrössä on oikeasti paljon mukavia ihmisiä, jotka ovat nuorten asialla ja joilla on sydän oikeassa paikassa. 

Vaikutatte bändissä kahdestaan. Onko teillä ollut ajatuksia kasvattaa kokoonpanoa vai onko duo yhtyeen pysyvä muoto? 

– Me oltiin alkujaan trio, mutta vuoden 2022 kesästä asti ollaan soitettu kahdestaan. Duona on helppo kirjoittaa lennosta uutta matskua, ja sitä on tehty aika paljon ja sitten jalostettu niitä ideoita. 

– Ainoa miinus kai on, että Juuson helpottais välillä keskittyä enemmän vain omaan soittoon eikä myös huutamiseen. Ollaan toki harkittu basistia, mutta se tuntuu vähän kaukaiselta ajatukselta, joten pysytään duona.

Julkaistu Infernossa 3/2024.

Lisää luettavaa