”Emme missään tapauksessa ole nostalgiatripillä” – haastattelussa Stud

Melodisen hard rockin ja heavyn parissa ahkeroiva Stud on saanut purkkiin uransa monipuolisimman levyn.

12.03.2021

Jo vuonna 1986 perustettu Stud oli pois kuvioista yli 20 vuotta, kunnes ilmestyi takaisin kentälle seitsemisen vuotta sitten. Mikä innoitti palaamaan? 

– Soittamisen ilo ja rakkaus lajiin, kitaristi Mika Kansikas sanoo. 

– Oltiin soiteltu Stendan [Kukkonen, rummut] kanssa tahoillamme erilaisissa proggiksissa, ja viimeistään siinä vaiheessa, kun oltiin mukana yhteisessä projektissa, ajatus Studin kasaamisesta koemielessä heräsi. 

– Lähtökohtana oli, että toimitaan alkuperäisessä kokoonpanossa. Stenda pimputti Arskan [Toivanen, laulu] ovikelloa ja sai vastaansa hämmästyneen katseen sekä kysymyksen, että mikäs äijä sä oot kun kelloja soittelet… Siitä se kuitenkin lähti liikkeelle. 

– Iso juttu oli, että meillä oli valmiina vanhoja nauhoittamattomia biisejä, mikä antoi mahdollisuuden lähteä työstämään ekaa levyä [Out of the Darkness, 2013] aika nopeasti. 

Tuliko uudesta War of Powerista sellainen albumi kuin alkujaan suunnittelitte? 

– Varsinaista suunnitelmaa ei ollut, vaan biisejä tehtiin yksi kerrallaan. Me kuitenkin päätettiin, että biisejä ei tehdä tietyn sapluunan mukaan. Tehdään, jos ralli sopii yhtään bändille. Lopulta War of Powerista tuli meidän monipuolisin levy. 

– Nimibiisi on aitoa ja perinteistä heavy rockia, kun taas levyn päättävä Seeker on hyvin pelkistetty ja tunnelmallinen balladi. Addiction on sitten jo progehtaviakin sävyjäkin taikova keskitempoinen jyrä. Levyn soundiin panostettiin paljon, ja siinä myös onnistuttiin. 

Minkä tyylisiä kappaleita teiltä syntyy kaikkein luontevimmin? 

– Melodisia. Bändin juuret on syvällä 70- ja 80-luvuilla, jolloin hyvä melodia oli hyvän biisin edellytys. Meille kaikille on kuitenkin kertynyt vuosien aikana kasapäin erilaisia vaikutteita, jotka on muokanneet musikaalisuuttamme ja vaikuttaneet sitä kautta myös bändin tyyliin. Teemme uutta musaa omasta lähtökohdastamme, emmekä missään tapauksessa ole nostalgiatripillä.

Uuden albumin sanoitukset kertovat nykymaailman kaaoksesta. Mikä tässä tilanteessa huolettaa eniten? 

– Ei tarvitse kuin lukea päivän uutiset, niin voi huolestua jo monestakin asiasta. Levyn sanoituksissa käsitellään esimerkiksi valtataistelua, kännykkäriippuvuutta ja ilmastonmuutosta. Teemme sanoituksissa havaintoja, emme missään tapauksessa osoita ketään sormella tai politisoi. 

– Aikoinaan kun aloitettiin, sanoilla ei ollut suurta merkitystä, kunhan ne vain kuulostivat hyvältä ja sopivat rytmiin. Viimeisillä levyillä sanoitukset on tuoneet kappaleisiin uuden ulottuvuuden. Mieluummin sanoo jotain järkevää kuin hokee pelkkiä kuluneita fraaseja, vaikka niitäkin on välillä hyvä heittää ilmoille. 

Olette olleet paluunne jälkeen melkoisen tuotteliaita. Kuinka pitkälle Studin hyvä flow teidät vielä kantaa? 

– Tämän albumin tekeminen on ollut useamman vuoden duuni, ja tällä hetkellä ainoa ajatus on päästä soittamaan sen biisejä livenä. Livesetti on väkevä ja äijät tikissä, mutta olosuhteet eivät anna mahdollisuutta keikkailuun. Uusi levy antaa kuitenkin hyvät lähtökohdat saada bändiä tunnetummaksi myös Suomessa. 

– Jos haluaa kuvan meidän nykytilasta, kannattaa tsekata video War of Power -kappaleesta. Jari [Behm, basso] on tuottanut kaksi viimeisintä videota, ja nyt on sekin puoli komeasti hallussa.

Julkaistu Infernossa 11/2020.