Entiset Dream Theater -bänditoverit sopivat riitansa – ”Maailmassa on jo aivan liikaa vihaa”

James LaBrie ja Mike Portnoy ovat jälleen hyvää pataa keskenään.

19.04.2022

Syksyllä 2010 progesuuruus Dream Theaterin perustajajäsen ja rumpali Mike Portnoy ilmoitti jättävänsä bändin. Portnoy pysytteli pitkään visusti kaukana entisistä yhtyetovereistaan, mutta viime vuosina rumpalia ja kitaristi John Petruccia on nähty yhdessä eri yhteyksissä: Portnoy soitti Petruccin vuonna 2020 ilmestyneellä Terminal Velocity -soololevyllä ja kaksikon Liquid Tension Experiment -yhtye, jossa on mukana myös Dream Theaterin kosketinsoittaja Jordan Rudess, aktivoitui pitkästä aikaa ja julkaisi kolmannen levyn viime vuonna.

Mutta Portnoyn ja Dream Theater -laulaja James LaBrien välit pysyivät hyvinkin viileinä: LaBrie sanoi esimerkiksi marraskuussa 2021 Radio Forrestin haastattelussa, etteivät miehet ole puheväleissä.

”En ole puhunut Miken kanssa sen jälkeen, kun hän lähti bändistä, jos ihan rehellisiä ollaan. Se varmaankin kertoo, missä mennään”, LaBrie totesi tuolloin lyhykäisyydessään.

Mutta viimein on tapahtunut käännös parempaan suuntaan: LaBrie kertoo nimittäin tuoreessa Sonic Perspectivesin haastattelussa, että hän ja Portnoy ovat haudanneet sotakirveet ja tehneet sovinnon kaikkien näiden vuosien jälkeen. Tämä tapahtui Dream Theaterin keikalla New Yorkissa maaliskuun alussa.

”Dream Theaterin alkuvaiheessa, Images and Words– (1992) ja Awake-levyjen (1994) aikoihin Mike ja minä olimme parhaat kaverukset, mutta sitten välimme alkoivat rakoilla useistakin syistä. Ei nyt mennä yksityiskohtiin sen enempää, mutta aloimme käydä toistemme hermoille”, LaBrie kertaa.

”Kaksi tuntia ennen keikkaa managerini laittoi minulle viestiä, että ’Hei, Mike on tulossa katsomaan keikkaa ja hän haluaisi tavata. Hän haluaa puhdistaa ilmaa’. Sanoin managerilleni, että päätit sitten heittää tämän pommin syliini juuri kun minun pitäisi kävellä tuhansien ihmisten eteen. Lähdin kävelylle incognitona pitkin New Yorkin katuja ja pohdin asiaa. Totesin, että liika on liikaa. Maailmassa on jo aivan liikaa vihaa ja negatiivisuutta. Jos Mike haluaa tulla ja sopia asiat, minun täytyy olla vastaanottavainen.”

”Niinpä sanoin, että jos hän haluaa tulla keikan jälkeen moikkaamaan, tervetuloa. Niin me tapasimme ja kävimme pitkän, hyvän keskustelun. Teimme sovinnon, halasimme ja otimme yhteiskuvan.”

”Jossain vaiheessa elämässä tulee vain se piste, kun… Tuollaisia asioita ei vain voi enää kantaa mukanaan. Vihaa ja negatiivisuutta ei saa kantaa. Me kannoimme sitä aivan liian pitkään – ainakin mitä itseeni tulee – eikä siinä ollut mitään järkeä. Se oli vain hyvin vahingollista.”

LaBrien mukaan kaksikko on pysynyt yhteyksissä keikan jälkeenkin: Portnoy muun muassa onnitteli laulajaa, kun Dream Theater sai huhtikuun alussa uransa ensimmäisen Grammy-voiton.

”On hienoa olla taas väleissä. Juttelemme ja viestittelemme, kaikkea sitä. Sellaisessa maailmassa minä haluan elää. Kaikki se viha ja negatiivisuus ei ole sen arvoista”, LaBrie kiteyttää.

Lisää luettavaa