Haastis: Markus Vanhala ja Insomnium Gatherum

Eilen uutisoitiin, että kitaristi Ville Vänni jättää Insomnium-yhtyeen kymmenen vuoden jälkeen. Pian syntyvän esikoisen, kirurgin uran ja menestyvän metallibändin ristipaine pakotti tekemään vaikean päätöksen. Tilalle hyppää Markus Vanhala, joka on jo tuttu näky bändin keikoilla.

Teksti: Vilho Rajala Kuva: Tage Rönnqvist www.insomnium.net

Vanhala vastaa puhelimeen Unkarista, jossa Omnium Gatherum on paraikaa Neckbreakers Ball -kiertueella. Rundi yhdessä Eluveitien, Death Angelin, Dark Tranquillityn, Vargin ja Mercenaryn kanssa on kohdellut bändiä hyvin.

– Tämä on ollut aivan loistavaa. Vaikka ollaan eka bändi ja soitetaan kello 17:45, tuvat ovat olleet täynnä! Nyt on myös huomannut, että jengi on tullut katsomaan nimenomaan meidän keikkaa. Eli ei puliukotella ympäri Eurooppaa turhan takia.

Vanhalan uusi pesti Insomniumiin on ollut tiedossa jo alkukesästä. Bändi halusi säästää julkistuksen levynjulkaisun yli, koska muuten haastatteluissa ei olisi muusta puhuttukaan kuin kitaristivaihdoksesta.

Vanhalan ei tarvinnut miettiä tarjousta kahta kertaa.

– Se oli aika helppo juttu, kun ukot on parhaita kavereita muutenkin. Saman tien sanoin, että tottahan minä lähden jos haluatte. Että miettikää nyt tarkkaan!

Kitaristilla riittää hommaa muutenkin. Helposti tulee mieleen, miten käy nyt Omnium Gatherumin?

– Ei sille käy kuinkaan, se on kuitenkin oma bändi. Aikatalusäätöä tietenkin tulee, mutta toimintaan panostetaan joka tapauksessa täysillä kuten ennenkin.

Vanhala on tehnyt keikkoja Insomniumin kanssa varamiehen statuksella jo pari vuotta ja nyt hänet vakinaistettiin, kuten hyville vuokratyöntekijöille joskus käy. Ensi töikseen miehen piti hoitaa itselleen varamies.

– Neckbreakers Ball jatkuu vielä vajaat kolme viikkoa ja Inso-keikat alkaa jo tällä viikolla. Enter My Silencen Tuomas Jäppinen hoitaa Insomnium-kiertueen alkupuolen ja me tehdään sitten läpsyistä vaihto kun tämä kiertue loppuu.

Entä mahtaako Vanhala osallistua tulevaisuudessa Insomniumin biisintekoon?Kyllä mahtaa, kuuluu vastaus.

– Se oli ilmeisesti jätkillä yhtenä ajatuksena, että sitäkin puolta vahvistetaan samalla.

Insomnium on usein mainittu maailman kenties koulutetuimmaksi metallibändiksi, mutta nyt koulutustaso tippuu pahan kerran. Vanhala ei ole lääkäri, ei tohtori, ei diplomi-insinööri eikä edes maisteri.

– En päässyt tähän virkaan ainakaan papereilla, hän sanoo.

Taisi kokemus painaa valinnassa enemmän.