Haastis: Rumpuoppia eKirjoista

03.03.2011
Heikki Malmberg jakaa rumputietoutta sähköisessä muodossa.
Kuva: Tamperelainen rumpuosaaja Heikki Malmberg on avannut uuden uran suomalaiseen soitonopetukseen. Hänen sähköisiä opetuskirjojaan saa ostaa suoraan verkosta. Teksti: Vilho Rajala Kuva: Mia Bergius www.hwh-musicproduction.com Musiikkiliikkeissä on viime vuosina huomattu, että vanhat kunnon nuottikirjat eivät enää liiku hyllyistä entiseen tapaan. Diablo-rumpali Heikki Malmbergin mukaan juuri tämä torppasi hänen alkuperäisen ajatuksensa painetusta kirjasta, joista hän kuulemma pitää itse enemmän kuin sähköisistä niteistä. – Mielestäni on suorastaan surullista nähdä, kuinka musiikkikauppojen nuottivalikoimat ovat viimeisten viidentoista vuoden aikana kutistuneet monesta räkillisestä yhteen ainoaan, ja siinäkin on yleensä puolet soitinvalmistajien esitteitä. Tämän vuoksi päädyin eKirja-formaattiin, hän kertoo. Materiaalia kirjoja varten on kertynyt vuosien varrella valtavasti. Ensimmäisten kirjojen otsikkoina ovat Overridden Shuffles ja Double Bass Drum Shuffles With Fill-Ins. Toukokuussa Malmbergin tuotantoyhtiö Halway House Music Production julkaisee Icaros Off the Record -nimisen teoksen, joka sisältää Diablon Icaros-levyn rumpunuotit (katso trailer tästä). Malmberg on tehnyt tarkkaa työtä. – Kirja on rakennettu niin, että jokaisella setissä olevalla instrumentilla ja pedaalilla on oma paikkansa nuottiviivastolla. Mukana on tarkka diagrammi äänityksissä käytetystä rumpukattauksesta. Siitä näkee millä kohtaa settiä mikäkin näistä instrumenteista ja pedaaleista on. Näiden avulla pystyy hahmottamaan täsmällisesti sen, miten olen nuo kappeleet studiossa soittanut, jopa erikätiset ja -jalkaiset leadit mukaan luettuna. Malmbergin tarkoitus on julkaista vastaavat sähköiset opukset kaikista myöhemmistäkin D-levyistä. Hän ei ole kuitenkaan täysin hylännyt vanhaa haavettaan painetusta kirjasta. – Se riippuu täysin siitä, onko oikean rumpukirjan julkaisussa enää tänä eAikakautena mitään järkeä. Nykytilannettahan ei todellakaan helpota se, että piratismi siirtyy entistä rajummin myös kirjojen puolelle. Olen monesti verkossa törmännyt siihen, että joku on oikein ottanut asiakseen skannata kokonaisia kirjoja ja laittaa ne vertaisverkkojakeluun. Jos tälläinen ihminen käyttäisi energiansa johonkin luovaan, maailma olisi paljon parempi paikka. Bändipuolella Malmbergilla on vireillä projekti nimeltä Section 8. Sitä hän kuvailee ”Meshuggah-tribuuttibändiksi, joka soittaa omaa materiaalia”. – Vierastan genre-ajattelua, mutta kaipa se menisi nykyteinien käsitysmaailmassa ”math-metallin” alle.

Tamperelainen rumpuosaaja Heikki Malmberg on avannut uuden uran suomalaiseen soitonopetukseen. Hänen sähköisiä opetuskirjojaan saa ostaa suoraan verkosta.

Teksti: Vilho Rajala Kuva: Mia Bergius www.hwh-musicproduction.com

Musiikkiliikkeissä on viime vuosina huomattu, että vanhat kunnon nuottikirjat eivät enää liiku hyllyistä entiseen tapaan.

Diablo-rumpali Heikki Malmbergin mukaan juuri tämä torppasi hänen alkuperäisen ajatuksensa painetusta kirjasta, joista hän kuulemma pitää itse enemmän kuin sähköisistä niteistä.

– Mielestäni on suorastaan surullista nähdä, kuinka musiikkikauppojen nuottivalikoimat ovat viimeisten viidentoista vuoden aikana kutistuneet monesta räkillisestä yhteen ainoaan, ja siinäkin on yleensä puolet soitinvalmistajien esitteitä. Tämän vuoksi päädyin eKirja-formaattiin, hän kertoo.

Materiaalia kirjoja varten on kertynyt vuosien varrella valtavasti. Ensimmäisten kirjojen otsikkoina ovat Overridden Shuffles ja Double Bass Drum Shuffles With Fill-Ins.

Toukokuussa Malmbergin tuotantoyhtiö Halway House Music Production julkaisee Icaros Off the Record -nimisen teoksen, joka sisältää Diablon Icaros-levyn rumpunuotit (katso trailer tästä). Malmberg on tehnyt tarkkaa työtä.

– Kirja on rakennettu niin, että jokaisella setissä olevalla instrumentilla ja pedaalilla on oma paikkansa nuottiviivastolla. Mukana on tarkka diagrammi äänityksissä käytetystä rumpukattauksesta. Siitä näkee millä kohtaa settiä mikäkin näistä instrumenteista ja pedaaleista on. Näiden avulla pystyy hahmottamaan täsmällisesti sen, miten olen nuo kappeleet studiossa soittanut, jopa erikätiset ja -jalkaiset leadit mukaan luettuna.

Malmbergin tarkoitus on julkaista vastaavat sähköiset opukset kaikista myöhemmistäkin D-levyistä. Hän ei ole kuitenkaan täysin hylännyt vanhaa haavettaan painetusta kirjasta.

– Se riippuu täysin siitä, onko oikean rumpukirjan julkaisussa enää tänä eAikakautena mitään järkeä. Nykytilannettahan ei todellakaan helpota se, että piratismi siirtyy entistä rajummin myös kirjojen puolelle. Olen monesti verkossa törmännyt siihen, että joku on oikein ottanut asiakseen skannata kokonaisia kirjoja ja laittaa ne vertaisverkkojakeluun. Jos tälläinen ihminen käyttäisi energiansa johonkin luovaan, maailma olisi paljon parempi paikka.

Bändipuolella Malmbergilla on vireillä projekti nimeltä Section 8. Sitä hän kuvailee ”Meshuggah-tribuuttibändiksi, joka soittaa omaa materiaalia”.

– Vierastan genre-ajattelua, mutta kaipa se menisi nykyteinien käsitysmaailmassa ”math-metallin” alle.

Lisää luettavaa