”Ihmiskunnan suurimmat ongelmat liittyvät rajoihin, lippuihin ja nationalismiin” – haastattelussa Nervosa

Melkoisen kokoonpanorallin läpikäynyt Nervosa palaa tavallaan juurilleen uudella Jailbreak-albumilla. Mikin varressa on jälleen perustajajäsen ja alkuperäinen laulaja Prika Amaral. Hän sanoo, että Nervosa jatkaa niin kauan kuin hänen sydämensä lyö. 

25.12.2023

Brasilialaisen thrash metalin keihäänkärki Nervosa on uuden äärellä, kuten monta kertaa aiemminkin. Vuonna 2010 perustettu bändi on toiminut sekä kolmi- että nelihenkisenä ja kerännyt jo kymmenen ex-jäsentä. 

Perustajajäsen, nykyinen kitaristi-laulaja Prika Amaral ei ole antanut periksi. 

Uudella Jailbreak-albumilla kokoonpano koostuu Amaralin lisäksi basisti Hel Pyresta, kitaristi Helena Kotinasta ja rumpali Michaela Naydenovasta. 

– Nyt tuntuu, että tässä on kyse vähän enemmästä kuin vain siitä, että koossa on hyvät muusikot. Toki kaikki ovat myös upeita soittajia, mutta ennen kaikkea he ovat sitoutuneita ja haluavat näyttää. Nervosa on heille unelmien täyttymys, Amaral kuvailee. 

Jailbreak-nimi kuvastaa kuulemma vapauden tunnetta. Bändi mietti, minkälainen otsikko kuvaisi esimerkiksi sitä tunnelmaa, kun ajaa moottoripyörällä kovaa. 

– Levyn keskeinen fiilis on vapaus arjen ja yhteiskunnan kahleista. Ole ylpeä siitä mitä olet ja ole vapaa! Se oli meidän lähtökohtamme uuden levyn kirjoittamiselle.

Amaral tekee haastattelua Kreikasta, jossa hän on asunut viime keväästä asti. Itse asiassa koko bändi on nykyään eurooppalainen, joten on kysyttävä, miten brasilialaiseksi Amaral Nervosan tätä nykyä kokee? 

– Minusta ihmiskunnan suurimmat ongelmat liittyvät rajoihin, lippuihin ja nationalismiin. Me olemme maailma, samoja ihmisiä kaikkialla ja samanarvoisia. Nervosa on tietysti aina brasilialainen bändi, siinä mielessä, että juuremme ovat siellä, mutta yhtä paljon me olemme eurooppalainen bändi. Esi-isäni olivat eurooppalaisia, ja minulla on myös Italian kansalaisuus. Sovitaan, että Nervosa on brasilialais-eurooppalainen bändi. 

Se, että kaikki jäsenet asuvat nyt samassa maanosassa, helpottaa tietenkin logistiikkaa. Myös yhteydet levy-yhtiön kanssa ovat helpompia, kun aikaero ei rasita. 

Kahdella kitaralla 

Kelataan vuoteen 2020. Basisti-laulaja Fernanda Lira ja rumpali Luana Dametto lähtivät lätkimään. Lira oli ollut bändissä vuodesta 2011 eli melkein alusta asti. Tämä suoneniskentä ei kuitenkaan Amaralia hidastanut. 

Laulaja Diva Satanica, basisti Mia Wallace ja rumpali Eleni Nota hyppäsivät kyytiin ja bändi teki Perpetual Chaos -levyn (2021). Jailbreak-albumille on vaihdettu jälleen koko porukka Amaralia lukuun ottamatta. 

Uusi kokoonpano on tuonut Nervosaan kaksi keskeistä uutta elementtiä. Nyt levyllä soivat komeat tuplakitaraliidit ja päälauluvastuu on Amaralilla itsellään. 

– En ollut varma, voinko olla laulaja, eikä se ollut oma toiveeni. Olin ajatellut, että voin laulaa taustoja ja mahdollisesti perustaa jonkin sivuprojektin, jossa saattaisin laulaa. Mutta että laulaisin Nervosassa… Se vaati aika paljon työstämistä. Lopulta minusta tuntui, että faneille pitää antaa jotain pysyvyyden tunnetta. Olisi ollut typerää etsiä taas uusi laulaja. Nyt tuntuu kuin olisin tehnyt tätä aina. 

Muu kokoonpano löytyi kaveripiiristä. Amaral on iloinen siitä, että yhtyeessä on nyt kaksi kitaristia. 

– Melkein liikutun, kun kuuntelen tuplakitaroita! Helena on todella lahjakas kitaristi, ja minulla on ollut pitkään tämä visio, että kitaristeja pitää olla kaksi. 

Amaralin mukaan ei ollut helppoa myllätä kokoonpano jälleen uusiksi, mutta Nervosan tulevaisuus ei ollut missään vaiheessa vaakalaudalla. 

– Vannon, että niin kauan kuin olen elossa, Nervosakin on elossa. 

Ex-jäseniä Amaral ei mainitse nimeltä koko haastattelussa. Fernanda Liran mietteitä hänen uudesta Crypta-bändistään voi lukea Infernon numerosta #215. 

Terveellinen elämä 

Nervosalla on vahva perinne nimekkäistä vieralijoista, ja heitä on uudellakin levyllä kaksi: Exodusin Gary Holt kurittaa kitaraa When the Truth Is a Lie -biisissä, ja Infected Rainin Lena Scissorhands laulaa Superstition Failedissä. 

– Otin heihin itse yhteyttä. Gary Holt oli listamme kärjessä, koska hän on ollut tukenamme niin kauan kuin olemme tunteneet hänet. Kun lähetin Garylle viestin, hän ilahtui kovasti ja vastasi saman tien. Hänen aikataulunsa oli kiireinen, mutta hän todella halusi osallistua. 

Lena Scissorhandsiä Amaral ei varsinaisesti tuntenut, mutta hänen musiikkinsa oli tuttua. 

– Katselin vähän aiempien levyjen vierailijoita ja mietin, että mitä vittua, täällähän ei ole yhtään naista. Niinpä halusin naisvierailijan. Lena tuli mieleeni, koska pidän hänen äänestään kovasti. Infected Rain on lisäksi samalla levy-yhtiöllä. Minusta on siistiä, että hänen osuutensa pomppaa biisistä selvästi esiin. 

Nyt kun Nervosan sisäinen mylläkkä on kenties vähän hellittänyt, on aika suunnata katse tulevaan ja kiertueille. Keikkoja on kalenterissa jo tälle vuodelle, ja ensi vuonna bändi rundaa luultavasti kaikkialla maailmassa. 

Amaralin uusi rooli laulajana vaatii häneltä enemmän, ja hän ymmärtää sen. 

– Olen vähentänyt alkoholia ja katson aika tarkkaan mitä syön. Kiertueilla en juo ollenkaan, koska alkoholi voi todella vahingoittaa ääntäni. En voi syödä raskaita, rasvaisia ruokia. En ole ryhtymässä vegaaniksi, mutta lihansyöntiä olen vähentänyt aika rajusti. 

Uutta materiaaliakin on jo työn alla. Amaral on varma, että tulevissa biiseissä meininki vain paranee, koska uusi kokoonpano ei ehtinyt Jailbreak-levyn äänityksiin kokonaisuudessaan. 

– Kun saamme keikkoja alle ja pääsemme tekemään uusia biisejä yhdessä, niistä tulee mahtavia. 

Kaikki on tapahtunut todella nopeasti, ja Amaral on ihmeissään siitä, miten hyvin fanit ovat ottaneet vastaan hänen päätöksensä laulaa itse. 

– Jokainen kehu tuntuu paremmalta kuin koskaan. Olen koko ajan vahvemmin sitä mieltä, että päätös oli oikea. Välillä jopa ajattelen, että näin olisi pitänyt tehdä paljon aiemmin, mutta en halua katua mitään. Olen ylpeä kaikesta, mitä Nervosa on tehnyt.

Julkaistu Infernossa 9/2023.

Lisää luettavaa