”Jatkamme eteenpäin, ja se, mikä meitä ohjaa, ei ole kontrollissamme” – haastattelussa Diabolical

Massiivista death/blackiä soittava Diabolical haastaa itsensä jatkuvasti parempiin suorituksiin. Sen seurauksena on syntynyt ruotsalaisbändin uran selkeästi paras levy, Eclipse.

Kuva: Jens Rydén

Eclipse on hieman hitaampaa ja progressiivisempaa kamaa kuin edeltävänne. Oletko samaa mieltä? 

– Näitä juttuja on hankala ajatella materiaalia kirjoittaessa, koska kokemus on hyvin subjektiivinen. Pystyn kuitenkin allekirjoittamaan, että Eclipse on raskainta materiaaliamme tähän saakka, kitaristi-laulaja Sverker Widgren nyökkäilee. 

– Viimeisin albumimme Neogenesis [2013] ja Umbra-ep [2016] määrittelivät hyvältä tuntuneen musiikillisen suunnan. Halusimme viedä asioita jälleen eteenpäin ja parantaa hieman joka saralla. Aioimme tehdä uudesta levystä Neogenesisiä tiiviimmän ja suoremman, ja mielestäni onnistuimme siinä. 

Eclipsen konsepti liittyy ihmisen pimeän puolen tarkastelemiseen. Miksi se on tärkeää? 

– Uskon, että tyhmyydestä on pidemmän päälle vain haittaa. Ehkä se toimii jonkin aikaa, mutta on parempi tutkia asioita, erityisesti oman mielen liikkeitä. Kun puhun ihmisten kanssa ja tiedän, mitä he tulevat seuraavaksi sanomaan, keskustelu ei ole minkään arvoinen. Tuo henkilö on pistänyt kehittävän ajattelun sijaan liikaa aikaa asioiden ulkoa opetteluun. 

– Annan esimerkin: uutisissa kerrotaan jonkun tappaneen oman lapsensa, ja työpaikan ruokatauolla joku sanoo: ”Tuo ei ole inhimillistä, kuinka joku voi tehdä noin? En voisi tehdä koskaan samaa lapselle!” Aloitan sanomalla, että siinä ei ole mitään epäinhimillistä, vaan se on täysin inhimillistä – siis pohjimmiltaan. Toiseksi jokainen voi todellakin tehdä sen omalle lapselleen, ja vieläpä ilman katumusta. Kyse on siitä, lisääkö vai vähentääkö ihmisen tyhmyys ja ajattelemattomuus mahdollisuutta tällaisen tapahtumiseen. Tämä oli ihan tuulesta temmattu esimerkki, mutta pointtini käy varmaan ilmi. 

Levyjenne välissä on ollut pitkiä taukoja. Onko Diabolicalin musiikin luominen jotenkin erityisen hankalaa? 

– En sanoisi että se on hankalaa, mutta se vie paljon aikaa ja energiaa, sillä ajatuksenamme on tehdä aina edellistä tuplasti parempi albumi. On myös muistettava, että teemme suurimman osan asioista itse. Äänitämme ja miksaamme levyt omalla studiollani [Wing Studios], ja yleensä teemme myös kansitaiteet ja musiikkivideot itse. 

– Levyjen viimeisteleminen ottaa aikansa, koska meidän täytyy treenata biisit kuntoon, sovittaa kuorolaulut ja niin edelleen. Eclipselle kasasimme 20-päisen kuoron, mikä on suurin tähän saakka. Se tuo oman lisänsä soundiin, eikä tällaisia asioita hutaista kasaan yhdessä iltapäivässä. 

Olette olleet toiminnassa yli 20 vuotta, ja Eclipse on uranne paras albumi. Mitä saavutettavaa bändillä vielä on? 

– Muistan, kun perustin bändin 23 vuotta sitten. Sen jälkeen on tapahtunut niin paljon, että en oikein pysty enää samastumaan silloiseen minääni, vaikka ajattelen yhä joistain jutuista samoin. Mitä tulee saavutuksiin, en oikeastaan välitä niistä. Jatkamme eteenpäin, ja se, mikä meitä ohjaa, ei ole kontrollissamme. 

– Olen viettänyt koko aikuisikäni musiikin parissa, ja tämä tulee tuskin muuttumaan ihan pian. Täytyy vain muistaa olla rehellinen itselleen ja tehdä asioita omalla tavallaan. Ainoastaan sitä kautta välttää paikoilleen jämähtämisen. 

Julkaistu Infernossa 1/2019.