”Jos juuttuu henkisesti paikoilleen, muutosta ei tapahdu muillakaan osa-alueilla” – haastattelussa kotimainen black metal -akti Vargrav

Mahtipontinen black metal eli kultakauttaan pari vuosikymmentä sitten, mutta kentälle riittää myös vakuuttavia uusia tulokkaita. Tätä joukkoa edustava kotimainen Vargrav on aivan muuta kuin väsynyt toisto menneestä.

19.05.2018

Vargrav on pitänyt matalaa profiilia. Millaisella aikavälillä Netherstorm-levy on kirjoitettu? 

– Ensimmäiset demot ajoittuvat vuoden 2015 lopulle. Ne ovat suhteellisen kaukana siitä, millaiseksi levy muodostui, mutta jokin punainen lanka rakentui ja visio lopputuloksesta tuli koko ajan selkeämmäksi. Olin varma, että tulisin käyttämään rumpukonetta, mutta onneksi eräs ulkopuolinen taho sai minut vakuuttuneeksi sen olevan huono idea ja päätin soittaa rummut itse, kaikista instrumenteista vastaava v-KhaoZ kertoo. 

Kuinka päädyit diiliin Werewolf Recordsin kanssa? 

– Promoversio levystä valmistui alkukesällä 2016 ja sitä lähetettiin levy-yhtiöille kuultavaksi. Vastauksia tuli paljon enemmän kuin osasin odottaa, ja monet olivat valmiita tekemään sopimuksen siltä seisomalta. Oli kuitenkin tietoinen päätös odottaa, että saisin vastauksen Werewolfilta, sillä sopimus kyseisen yhtiön kanssa oli pääasiallinen tavoitteeni. 

– Olen aina vihannut sitä, miten paljon varsinkin uudet yhtyeet julkaisevat keskeneräistä materiaalia. Tuntemattoman yhtyeen ”novoxrehdemo” ei valitettavasti kiinnosta ketään. Juuri tästä syystä profiili pysyi matalana, tai oikeastaan täysin olemattomana, ensimmäisen näytebiisin julkaisuun asti. 

Oletko ollut yllättynyt levyn saamasta vastaanotosta? 

– Se on ylittänyt odotukseni, sillä pohjimmiltaan tarkoitus oli päästä toteuttamaan vuosia kypsynyt visioni black metalista. Kiinnostus Vargraviin on kasvanut lyhyessä ajassa niin suureksi, että toiminta sen ympärillä vie käytännössä kaiken aikani. 

Muun muassa vanhaan Emperoriin ja Limbonic Artiin vivahtava levy on monelle kuulijalle aikamatka 1990-luvulle. Mitä albumi edustaa sinulle? 

– Black metalia muodossa, jossa siihen alun perin tutustuin. Tarkoitukseni ei ole kopioida tuon aikakauden tyyliä ja tunnelmaa, mutta niiden suurta vaikutusta on mahdotonta pyyhkiä alitajunnasta. 

– Syntikat ovat itsestäänselvyys ja joku voi väittää niiden olevan laskelmointia, vaikka todellisuudessa vallitsevasta trendistä poikkeamisessa on aina riskinsä. Outolintu kuitenkin huomataan helposti, ja juuri tästä syystä levyn sisällön tuli olla sellaista, että sen takana voi seistä rehellisesti. 

Sinut tunnetaan myös useista muista bändeistä. Onko jokin niistä muita tärkeämpi? 

– Vargravin lisäksi ainut aktiivinen bändini on Druadan Forest. Kummallakin on minulle suuri merkitys, joten mitään tarvetta vastakkainasettelulle ei ole. 

– Druadan Forest on ensimmäinen sooloprojektini, jonka perustin 20 vuotta sitten, joten merkitys on ilmeinen. Vargrav taas edustaa toista tulemista, joten kumpikin on omalla tavallaan uuden alku. Molemmilla on rooli henkisen tasapainoni ylläpitäjinä ja ne ilmentyvät tunnetilojeni ääripäinä. Vargrav on purkaus kesyttämätöntä mustaa energiaa, ja Druadan Forest maalaa seesteisen maiseman mielikuvitukseni syövereistä. 

Millaisena näet tulevaisuutesi? Oletko aikeissa kasvattaa kokoonpanoa ja tehdä keikkoja? 

– Tulevaisuus tulee kulkemaan käsi kädessä sen kanssa, kuinka paljon olen valmis uhraamaan henkisellä tasolla saavuttaakseni päämäärät, jotka olen itselleni asettanut. Musiikillinen, tekninen ynnä muu sellainen kehitys on toisarvoista, sillä jos juuttuu henkisesti paikoilleen, muutosta ei tapahdu muillakaan osa-alueilla. 

– En sulje pois, etteikö Vargravissa vaikuttaisi tulevaisuudessa muitakin jäseniä. Toimintatapani ja ajatusmallini tuntien tiedän sen olevan kuitenkin niin haastavaa, että on mahdoton sanoa, voiko kriteerini täyttävää henkilöä olla olemassa. Live-esiintymisiä Vargrav ei tule tekemään, jo pelkästään edellä mainituista syistä. 

Julkaistu Infernossa 2/2018.

Lisää luettavaa