”Lars ei ollut paskamainen” – Ulrichin ja Hetfieldin yhteenotto Some Kind of Monster -dokumentissa oli pelottavaa, mutta tarpeellista, sanoo bändin terapeutti

"Siinä purkautuivat vuosien patoutumat", Phil Towle toteaa.

16.11.2021

Metallican St. Anger -levyn (2003) äänityssessioita ja tuohon aikaan lähes hajoamispisteessä olleen bändin sisäisiä ongelmia kuvannut dokumenttielokuva Some Kind of Monster on jäänyt monien mieleen useista eri syistä. Erityisen mieleenpainuva on kohtaus, jossa rumpali Lars Ulrich purkaa turhautumistaan ja vihaansa huutamalla ”fuck” suoraan päin laulaja-kitaristi James Hetfieldin kasvoja.

Monille Ulrich näyttäytyy kohtauksessa kiukuttelevana kakarana, mutta tuohon aikaan bändin terapeuttina ja ”esiintymisvalmentajana” toiminut, elokuvassakin esiintyvä Phil Towle ei näe asiaa niin. Tuoreessa Metal Hammerin haastattelussa Towle sanoo Ulrichin raivon johtuneen vuosien aikana kasautuneesta turhautumisesta, joka eskaloitui Hetfieldin palattua vieroitushoitojaksoltaan, jonka vuoksi levyn äänitykset oli keskeytetty pitkäksi aikaa.

”Muut odottivat Jamesia. Odottivat, odottivat, odottivat, odottivat… Eivätkä vain odottaneet vaan myös pelkäsivät, ettei James palaa enää ollenkaan. He pelkäsivät kaiken olevan nyt ohi. Kun James sitten marssi sisään ja sanoi, ettei voi tehdä hommia kuin tiettyinä kellonaikoina, Lars suuttui. Siis tyyliin: ’Mitä vittua? Olemme odottaneet sinua ja sinä olet kontrolloinut meitä 10 kuukautta’. Hänestä varmasti tuntui, että James on kontrolloinut heitä paljon tuota pidempään. Siinä purkautuivat vuosien patoutumat”, Towle sanoo.

”Lars ei ollut paskamainen. Hän oli vain joku, joka ilmaisi pitkään tukahdettua vihaa, jota tunsi. Ja James vastasi, että hänen on pakko hoitaa perhettään, raittiuttaan ja malttiaan. Se yhteentörmäys oli pelottavaa, mutta tarpeellista.”

Moni elokuvan nähnyt myös pitää Towlea epäilyttävänä tyyppinä ja tavallaan leffan ”pahiksena”, mutta ohjaaja Joe Berlinger pitää terapeutin panostusta elintärkeänä osana sitä, että bändi selvisi tuon vaikean ajan läpi ja on edelleen pystyssä.

”On väärä käsitys, että hän oli mukana vain rahan takia ja käytti tilannetta hyväkseen. Mielestäni se ei ollut ollenkaan näin. Minusta hän on huolehtivainen kaveri, jolla on sydän paikallaan ja hän teki mahtavaa työtä bändin kanssa”, Berlinger sanoo Metal Hammerin haastattelussa.

”Asia vain eteni pisteeseen, missä hänen työnsä oli tullut päätökseen, mutta hänen oli vaikea sanoa hyvästi. Mutta sillä tavalla hän myös tahattomasti antoi Metallicalle tarvittavat työkalut puhaltaa yhteen hiileen ja toimia veljinä.”

YouTube video

Lisää luettavaa