”Levymme pitää sisällään erilaisia eläinaiheisia tarinoita, jotka eivät kestä päivänvaloa” – haastattelussa Cumbeast

Makaabereja sanoituksia ilkeästi murisevaan death metaliin yhdistelevä Cumbeast on vuonna 2005 käynnistyneen uransa ehdottomalla huipulla.

09.08.2019

Uusi levy Gore Zoo on selkeästi jämäkintä ja parasta Cumbeastiä tähän asti. Mistä uudenlainen ryhdikkyys löytyi? 

– Jaken [kitaristi-laulaja, bändin perustaja, aiempi pääasiallinen sanoittaja ja säveltäjä] lähdön jälkeen, 2017 alussa, ruvettiin puntaroimaan, miten halutaan jatkaa ja mitä tehdä eri tavalla, basisti-laulaja Iirot aloittaa. 

– Sävellystyö ja sovitukset on tehty nyt enemmän koko porukan kanssa. Mentiin myös ekaa kertaa bändin historian aikana eri studioon nauhoittamaan, ja sielläkin tehtiin monta juttua eri tavalla aiempaan nähden. Rummut on jätetty luomummaksi, kitararaitoja nauhoitettiin neljä ja bassosta löytyy kahta eri soundia, joista toinen reampattuna. Yhdessä biisissä on mukana akustinen viulu. 

Millainen paikka levyn nimessä esiintyvä Gore Zoo on? 

– Levy pitää nimensä mukaisesti sisällään erilaisia eläinaiheisia tarinoita, jotka eivät kestä päivänvaloa. Syystä tai toisesta jengiä silvotaan ja tapetaan eri keinoin mutatoituneiden eläinten toimesta. Ja löytyy sieltä aiheen ohi yksi autoaiheinen biisikin, Autobahn Brutality. 

Huomasin Facebook-päivityksestänne, että jouduitte selittelemään sanoitustenne sisältöä ja bändin yleistä meininkiä. Oletteko törmänneet kovinkin pahaan vastarintaan? 

– Tämä on eka kerta bändin historiassa, kun moisesta on kyselty tai syytelty. Todennäköisimmin tämä liittyy siihen, että jotkut ihmiset, jotka eivät tiedä brutaalin death metalin olemassaolosta, ovat ottaneet jotkin osat sanoituksista tai kansitaiteista tosissaan. Eihän me aluksi reagoitu näihin mitenkään, mutta siinä kohtaa, kun bändin jäseniltä menee keikkaa ohi Cumbeastin vuoksi ja syytetään naisvihasta ja mistä lie, meidän mielestä oli parempi vähän yrittää valottaa tilannetta. 

– Tässä on samaa settiä, mitä esimerkiksi Cannibal Corpse on aikoinaan joutunut käymään läpi, kun on tullut syytöksiä ja banneja sanoitusten takia. Onhan se toisaalta hyvä, että death metal voi olla vaarallista vielä vuonna 2019! 

Brutaali death metal on undergroundia kamaa. Toivotteko edes tällaiselle musiikille suurempaa tunnettuutta? 

– Suomessa tämä on äärimmäisen marginaalista, mutta vaikkapa muualla Euroopassa, missä ollaan soiteltu, genrellä on paljon vankempi kuulijakunta ja bändejä löytyy huomattavasti enemmän. Tunnettuutta toivotaan tietysti lisää, sitähän tässä on useampi vuosi yritettykin tehdä, hah hah! 

– Olisi hienoa saada Suomeen lisää samantyylisiä bändejä esiintymään, ja kenties jonkun muunkin järjestäjän kuin meidän itsemme puolesta. Ja tietysti kotimaalta lisää uutta verta brutaalin death metalin tai vaikka goregrindin puolelle. 

Mikä on suurin toteutumaton unelmanne? 

– Kyllä tässä on alkuperäiseen suunnitelmaan nähden saavutettu kaikki tavoitteet ja unelmat. Edelleen tehdään asiat niin hyvin kuin osataan, ja katsotaan sitten, mihin se riittää ja kiinnostaako ihmisiä. 

– Ainahan sitä voi haaveilla isomman bändin lämppäyskiertueesta tai jostain isosta festarista, mutta ne ovat kuitenkin yksittäisiä tapahtumia, ja jos se olisi tämmöisellä musiikilla ensisijainen tavoittelun kohde, oltaisiin aika väärillä jäljillä. 

Julkaistu Infernossa 3/2019.

Lisää luettavaa