Lyijykomppania-yhtyeen perustajajäsen ja rumpali Esa Moilanen on kuollut

Osanotot läheisille koko toimitukselta.

03.10.2022

Suomenkielisen raskaan musiikin pioneeriyhtye Lyijykomppanian perustajajäsen, rumpali ja sanoittaja Esa Moilanen on kuollut. Yhtye tiedotti suru-uutisesta viime viikonloppuna sosiaalisessa mediassa ja asiasta on uutisoinut muun muassa sisarlehtemme Soundi.

Lyijykomppania perustettiin vuonna 1981 Lead Company -nimellä. Suomeksi nimi kääntyi vuonna 1983. Yhtyeen pitkälle uralle mahtui monia pitkiäkin taukoja sekä kokoonpanomuutoksia (yhtyeessä ovat vuosien saatossa vaikuttaneet muun muassa Timo Rautiainen sekä Tapio Wilska), mutta Moilanen pysyi ainoana alkuperäisjäsenenä mukana aina kuolemaansa saakka.

Lyijykomppanian vaikutus suomalaiseen ja suomenkieliseen raskaaseen musiikkiin on suuri ja yhtye oli merkittävä esikuva muun muassa Trio Niskalaukaukselle sekä Viikate-yhtyeelle. Timo Rautiainen ja Viikatteen Kalle Virtanen kommentoivatkin Moilasen poismenoa Soundille.

”Jos minulta kysytään, Esan vaikutus suomalaiseen musiikkiin on ollut valtava. Ehkä on myös niin, että hän on taiteilijana aliarvostettu, eikä hän ole saanut ansaitsemaansa kunniaa. Toisaalta hän ei missään nimessä ollut sellainen tyyppi, joka olisi kaivannutkaan mitään julkista tunnustusta ja selkään taputtelua. Onneksi Lyijykomppanian musiikki jää elämään”, sanoo Lyijykomppanian kitaristi-laulajana vuosina 1981–1996 toiminut Rautiainen.

Lisää luettavaa