”Musiikki ja taide ylipäätään on jossain määrin onnistunutta, kun se herättää tunteita” – haastattelussa Time Primer

Progressiivista metallia esittävä suomalaisbändi Time Primer tekee musiikkia omin käsin ja täysin omilla ehdoillaan. 

15.04.2023

Esikoisalbuminne Artefact on paketissa ja julkaistu. Levy taisi olla melkoinen monumentti kasattavaksi? 

– Olihan se. Käänsimme katseet debyyttilevyn suuntaan vuonna 2020 julkaistun kahden singlen jälkeen, kun koronarajoitukset aiheuttivat suunnitteilla olleen keikkarundin peruuntumisen, rumpali Sami Rahko kertaa. 

– Meillä oli siinä vaiheessa läjässä parikymmentä demobiisiä, joista muutamaa olimme jo treenanneet livehommia ajatellen. Matkan varrella syntyi vielä muutama demo lisää. Lopulta näistä kymmenen valikoitui albumille. Aloitimme harjoittelun ja sovittamisen, mitä kesti aina levyn äänitykseen eli vuoden 2021 loppuun asti. 

– Palasimme työpöydän ääreen myös keikkoja varten aiemmin treenattujen kappaleiden kanssa. Tämä ajanjakso oli todella tärkeä yhteisen soundin kehittämistä ajatellen. Prosessi oli kuitenkin kokonaisuudessaan miellyttävä ja lopulliset sävellykset ja sovitukset syntyivät melko vaivattomasti. 

Musiikkianne voisi kuvailla moderniksi progemetalliksi. Mitä bändejä koette hengenheimolaisiksinne? 

– Tuo on aina vaikea kysymys, kun kirjo on niin laaja. Olemme nelihenkinen bändi, ja vaikka kaikki jäsenet ovat progeliemessä keitettyjä, vaikutteita löytyy monista genreistä. Nimettäköön muutamaksi esimerkiksi kuitenkin Leprous, Haken, Periphery, Devin Townsend ja Pain of Salvation. 

Mitä haluatte kertoa musiikillanne? 

– Musiikki ja taide ylipäätään on jossain määrin onnistunutta, kun se herättää tunteita – sekä hyvässä että pahassa. Uskomme vahvasti, että tämä toteutuu levyllämme. 

– Musiikillisesti olemme seuranneet omaa intuitiota ja intohimoa, vaalineet rehellistä taiteellista vapautta ja pyrkineet luomaan jotain, mikä reflektoi vahvasti kollektiivista sielunmaisemaamme. Tekstillisesti kappaleissa on katkelmia suuremmista elämän kysymyksistä pienempiin hetkiin ja inhimillisiin tunteisiin. Käsiteltävät aiheet saattavat tulla hyvin henkilökohtaisista tapahtumista, mutta ne ovat silti samastuttavia ja koskettavat varmasti eri kuulijoita eri tavoin. 

Kerrotte olevanne omarahoitteinen yhtye. Etsittekö aktiivisesti yhteistyökumppaneita vai aiotteko kulkea samalla kaavalla jatkossakin? 

– Etsimme sopivia yhteistyökumppaneita. Uskomme vahvasti omaan tuotantoomme, ja toivon mukaan se näkyy ja kuuluu myös ulospäin. Tarpeen vaatiessa jatkamme kuitenkin toimintaa niin sanotusti rakkaudesta lajiin, omaan tahtiin ja omarahoitteisesti. 

Mitä Time Primerilla on tarjottavana keikkalavoilla? 

– Ennen kaikkea rehellinen, musiikistaan nauttiva yhtye. Kun tilanne sallii, aikomus on panostaa laadukkaan äänen lisäksi myös vahvaan visuaaliseen kokemukseen.

Julkaistu Infernossa 2/2023.

Lisää luettavaa