Musiikkia metsästä – haastattelussa Dödsrit

Ruotsalainen Dödsrit välittää huolella luodussa, jylhiin melodioihin pohjaavassa äärimetallissaan pohjoisen luonnon uljautta. 

03.05.2024

Dödsritin neljännen albumin Iron Willin materiaali on kursittu kasaan vuosien 2019–23 välillä. Moni yhtye koki pandemia-ajan hyvin luovana ajanjaksona, mutta kuinka asia on teidän kohdallanne? 

– Jos ollaan rehellisiä, pandemia ei vaikuttanut albumiin juurikaan. Pääasiallinen syy tähän on, että jouduimme kirjoittamaan muutaman kappaleen täysin uusiksi ennen kuin koimme ne täysin valmiiksi, kitaristi Georgios Maxouris avaa. 

– Ryhdyimme kirjoittamaan levyä oikeastaan heti, kun saimme Mortal Coilin [2021] materiaalin valmiiksi, mutta inspiraatio ja ideat muuttuvat ajan kanssa. Tästä johtuen kiekon kirjoittaminen kesti nelisen vuotta. Joskus vain on tarpeen julkaista musiikkia vasta kun olemme siihen täysin tyytyväisiä. 

Dödsrit on julkaissut kaksi viimeisintä albumiaan verrattain pienen Wolves of Hades -levy-yhtiön kautta. Kuinka päädyitte tällaiseen ratkaisuun? 

– Se on oma levy-yhtiöni, ja olemme kokeneet aina olevamme hyvin diy-henkinen porukka. Vaikka saimme useita tarjouksia muilta lafkoilta, emme nähneet järkeä kirjoittaa sopimusta. Näin voimme tehdä kaiken itse ja pitää kontrollin tietyissä asioissa, jotka koemme tärkeiksi. 

Dödsritin musiikki on päällisin puolin melodista ja jopa eeppistä black metalia, jonka ohessa mainitaan usein sävellyksissä pientä sivuosaa esittävä punk. Molemmissa musiikkityyleissä esiintyy sekä poliittista että uskonnollista liikehdintää, jonka tarpeellisuudesta voidaan olla montaa mieltä. 

Leimaako Dödsritin musiikkia mikään ideologia? 

– No, suurimmalla osalla meistä on taustaa punkista, mikä saattaa selittää jotain. Olemme kuitenkin tehneet selväksi, että vaikka olemme henkilöinä vasempaan päin kallellaan, musiikissamme ei ole minkään sortin poliittista tai uskonnollista viestiä. 

Yhtyeen levyjä tiiraillessa tulee huomattua, että niistä jokaisen kannessa esiintyy muodossa tai toisessa metsä. Tämä taitaa olla ihan tarkoituksellista? 

– Joo, suuri osa inspiraatiostamme tulee vaellusreissuilta ja ihan yleisesti luonnon läheisyydessä oleskelusta. Osa jäsenistämme asuu kaupungissa, mutta pyrimme karkaamaan luontoon aina kun mahdollista. 

– Halusimme myös uuden albumin kansikuvaan alakuloisen lumimaiseman, vaikka sen painopiste onkin etualalla olevassa ritarissa.

Julkaistu Infernossa 2/2024.

Lisää luettavaa