Nälkäinen ja itsevarma – haastattelussa Chalice

Moniulotteista metallia soittava Chalice on saanut pakettiin ensimmäisen levynsä, joka ennustaa yhtyeelle valoisaa tulevaisuutta.

Kuva: Mika Rantanen

Viisivuotias Chalice ei ole mahdottoman iäkäs kokoonpano. Syntyikö bändi ajatuksesta soittaa juuri tällaista musiikkia, vai muotoutuiko musiikillinen linja vasta kappaleita tehdessä? 

– Alkuperäinen ideani oli synkkä ja melankolinen hevibändi, joka ammentaisi vaikutteita myös äärimmäisestä metallista ja goottirockista, laulaja-kitaristi Verneri Pouttu kertaa. 

– Progevaikutteet olivat läsnä jo aivan ensiaskelilla, mutta viimeistään rumpalimme Olli Törrösen liityttyä bändiin vuoden 2018 loppupuolella oli selkeää, että kokonaissoundista oli muodostumassa entistä maalailevampi ja soitannollisesti värikkäämpi. 

– Itse albumin musiikillinen linja on rakennettu levyn tarinan ympärille. Sillä ei – teatraalinen elementti huomioiden – kaihdettu rohkeitakaan sovituksellisia ratkaisuja. 

Trembling Crown ei ole loppuun asti hiottu levy, eli musiikista löytyy eloa. Onko lopputulos sitä, mitä lähditte hakemaan? 

– Ehdottomasti kyllä! Halusimme albumista orgaanisen kuuloisen kokonaisuuden, jonka soundimaailmasta kuuluu läpi soittamisen riemu ja nyanssit. Tuotannon suhteen lähdettiin liikkeelle siitä näkökulmasta, että kiekko on eläväisen kuuloinen. 

Albumilla on paljon eeppisyyttä ja pitkiä instrumentaaliosuuksia, joten vaikuttajia taitaa löytyä muualtakin kuin niin sanotusta perusheavystä. Millaiset bändit ovat inspiroineet sävellyksiänne eniten? 

– Vaikutteita on vaikea rajata yhteen genreen tai aikakauteen. Kuuntelemme musiikkia 70-luvun progressiivisesta rockista black metaliin ja leffasoundtrackeistä dark ambientiin. 

– Kotimaisista vaikutteista voisi mainita erityisesti Kingston Wallin ja Babylon Whoresin. Uskon, että hevimusiikissakin on loppujen lopuksi jo itsessään todella paljon liikkumavaraa, eikä sen tulisi olla raameiltaan niin rajoittunutta. Tässä on mielestäni omaperäisen soundimme salaisuus. 

Soittamanne musiikki ei ole aivan trendikkäintä ja mediaseksikkäintä kamaa. Onko tällaiselle heville paljon kysyntää? 

– Vilpittömälle ja taiteelliselle heville, jota ei ole yritettykään sovittaa ahtaiden genrerajojen sisälle, on kysyntää erityisesti nykypäivänä, Pouttu vakuuttelee. 

– Musiikkia tehdessä motivaationa toimii aito palo luomiseen, ja julkaisumme kuulostaisivat samoilta, vaikka kukaan [ulkopuolinen] ei olisi koskaan julkaissut niitä. Olemme kuitenkin siitä onnellisessa asemassa, että musiikkimme on päätynyt kuultavaksi ympäri maailmaa. Erityisesti Keski- Euroopasta tullut palaute on ollut äärimmäisen hienoa luettavaa. 

Teillä on käsissä hyvä debyytti. Miltä Chalicen lähitulevaisuus vaikuttaa? 

– Palaute niin fanien kuin kriitikoidenkin puolelta on ollut todella positiivista. Emme kuitenkaan jää makaamaan laakereillemme, vaan suunnitelmia tulevaa varten on käyty läpi ja uusien biisien työstäminen on jatkunut jo pidemmän tovin. 

– Maailmantilanne saattaa olla epävarma, mutta Chalice jatkaa valitsemallaan tiellä – nälkäisempänä ja itsevarmempana kuin koskaan.

Julkaistu Infernossa 1/2021.