Ozzy Osbournen kitaristiksi pyrkinyt Jennifer Batten uskoo, ettei päässyt koesoittoon sukupuolensa vuoksi – ”Minulle ei koskaan annettu edes mahdollisuutta”

Battenin mukaan tänä päivänä tilanne olisi kuitenkin täysin toinen.

14.11.2022

Jennifer Batten on amerikkalainen sessiomuusikko ja kitarataituri, joka tunnetaan parhaiten pestistään Michael Jacksonin keikkakitaristina. Batten soitti vuosien 1987-1997 välillä kolmella Jacksonin maailmankiertueella ja esiintyi myös popin kuninkaan kuuluisassa Super Bowlin puoliaikashow’ssa. Tämän lisäksi hän on soittanut muun muassa Jeff Beckin kanssa ja julkaissut myös soololevyjä.

Tuoreessa Ultimate Guitarin haastattelussa Batten puhuu syrjinnästä ja vähättelystä, jota tämä on vuosien varrella kohdannut urallaan sukupuolensa vuoksi ja miten ajat ovat muuttuneet siitä, kun hän ensimmäistä kertaa aloitti musiikin ammattilaisena toimimisen.

”Lukuisat miehet ovat sanoneet, että ’Soitat aika hyvin tytöksi’. Paras on kuitenkin, kun joku sanoi: ’Soitat aivan kuin pojat’. Mitä se edes tarkoittaa? Kyllä, miessoittajia on miljoonia, osa on mahtavia ja osa ihan surkeita, joten tuo ei edes tarkoita mitään. Mutta kannattaa aina haistella, missä mielessä puhuja sinulle puhuu ja hän tarkoitti sen kohteliaisuutena”, Batten toteaa.

Battenin mukaan hänellä on historian saatossa mennyt joitain töitä myös ohi sukupuoleen liittyvien ennakkoluulojen vuoksi.

”Ennen kuin Jacksonin pesti tuli, yritin päästä Ozzy Osbournen kitaristiksi. He kutsuivat kaikki mahdolliset soittajat koesoittoon Los Angelesissa siihen aikaan. Tiedän, että olin toimittanut nauhani oikeille ihmisille, mutta minulle ei koskaan annettu edes mahdollisuutta. Näin jälkikäteen katsottuna se on supermacho pesti, eivätkä he luultavasti edes harkinneet naista siihen osaan. Mutta lisättäköön, että jos sama tilanne tulisi nyt, asiat menisivät luultavasti ihan toisin”, Batten tuumaa.

Battenin vinkki kaikille aloitteleville soittajille on se, että ainoa asia, johon itse voi vaikuttaa, on oma kehitys muusikkona.

”On hyvä unelmoida ja tähdätä isoille lavoille, mutta on niin paljon asioita, joihin et voi vaikuttaa. Olet kuka olet. Jos ihmiset resonoivat musiikkisi kanssa, saat tykkäyksiä ja ihmiset jakavat musiikkiasi”, Batten sanoo.

”Suurin karhunpalvelus, mitä voit itsellesi tehdä, on verrata itseäsi toisiin soittajiin. Jos haet muilta soittajilta inspiraatiota, se on hyvä. Mutta jos katsot jotain soittajaa ja ajattelet, että voi paska, minusta ei koskaan tule yhtä hyvää, miksi vaivautua – silloin teet omalle luovuudellesi karhunpalveluksen.”

Lisää luettavaa