Pain of Salvationin rivit rakoilevat – Kakkoskitaristilta tulikivenkatkuinen eroviesti

01.05.2017

Vaikka uuden In the Passing Light of Day -albumin ja runsaasti loppuunmyytyjä keikkoja käsittäneen maailmankiertueen perusteella voisi toisin päätellä, on ruotsalainen progemetallijyrä Pain of Salvation jälleen keskellä todellista kokoonpanomyllerrystä.

Bändissä vuodesta 2012 saakka soittanut islantilainen kitaristi-laulaja Ragnar Zolberg on julkaissut omalla Facebook-sivullaan päivityksen, jossa hän kertoo PoS-johtohahmo Daniel Gildenlöwin osoittaneen hänelle ovea.

”Jätin Pain of Salvationin ensimmäisen kerran jo vuonna 2013, kun olin ollut mukana bändissä vain vuoden. Kokemus ei ollut vastannut lainkaan odotuksiani ja olin alkanut ymmärtää, minkä takia bändissä oli ollut niin iso vaihtuvuus jo ennen liittymistäni”, Ragnar valottaa Pain of Salvation historiaansa kirjoituksensa aluksi.

”Noin vuotta myöhemmin minua pyydettiin liittymään bändiin vielä yhden keikan ajaksi. Kyseessä oli keikka Prognation at Sea risteilyllä. Kun saavuin treeneihin, Daniel oli joutunut sairaalaan [keväällä 2014, lihansyöjäbakteeritartunnan takia] ja minua pyydettiin täyttämään hänen paikkansa tällä keikalla.”

”Päätin jäädä mukaan vielä toviksi, koska Daniel pyysi minua säveltämään uuden Pain of Salvation albumin hänen kanssaan ja kaikki vaikutti sujuvan mukavasti. Työstimme albumia melkein kaksi vuotta, sävelsimme musiikkia yhdessä ja annoin jopa joitakin vanhoja kappaleitani uudelleensovitettavaksi tälle levylle.”

”Vaadittiin useita vuosia ankaraa työntekoa, mutta lopulta onnistuimme nostamaan Pain of Salvation jaloilleen. Hetken aikaa olimme bändi, joka melkein tiputettiin levy-yhtiöltään. Pian olimme julkaisseet hyvin myyvän albumin ja soitimme loppuunmyytyjä keikkoja.”

”On ollut hienoa tehdä albumi Pain of Salvationin kanssa ja olla osa tällaista kiertuetta, mistä kiitän tietenkin ennen kaikkea faneja ja Gustaf Hielmia, Daniel Karlssonia ja Léo Margaritia, joista on tullut minulle tärkeitä ystäviä.”

”Nyt on kuitenkin tullut selväksi, että vielä albumin parissa työskentelimme yhdessä tiiminä, mutta välittömästi albumin valmistuttua bändimme johtohahmo [Daniel Gildenlöw] on alkanut käyttäytyä hyvin samalla tavalla, kuin Ghostin riveissä on viime aikoina totuttu näkemään”, Ragnar jatkaa.

”Minulle tuli hyvin nopeasti selväksi, ettei se [In the Passing Light of Day] ollut enää ”meidän” albumimme, eikä Pain of Salvation ollut enää ”meidän” bändimme. Sain kahden vuoden työstä korvaukseksi nimellisen 1000 euron summan, mikä ei kata edes kaikkia niitä matkakuluja, joita Pain of Salvation on näinä vuosina aiheuttanut.”

”Vaikka Pain of Salvation on bisnesmielessä pärjännyt varsin hyvin viime aikoina, on se ollut todella huonoa bisnestä minulle alusta saakka. Tähän bändiin kuuluminen on maksanut minulle enemmän, kuin mitä olen saanut siitä takaisinpäin. Sekä henkisesti että rahallisesti.”

”Väitän, että minimikorvaukset keikoista eivät ole sitä, mitä asemassani kuuluu ansaita siinä vaiheessa, kun bändi soittaa ilta toisensa jälkeen loppuunmyydyille saleille ympäri maailmaa. Puhumattakaan kaikesta siitä kritiikistä ja pessimismistä, jota sain osakseni jokaisen keikan jälkeen.”

”Tein selväksi, etten ollut tyytyväinen tilanteeseen. Huonosta kohtelusta huolimatta olen halunnut pitää bändin kasassa ja käsitellä asioita asiallisesti. Sen sijaan, että Daniel olisi tullut vastaan asioissa tai korvannut tätä kaikkea edes rahallisesti, hän on pyytänyt minua jättämään Pain of Salvationin.”

”Olen iloinen kaikesta siitä, mitä olen saanut oppia viime vuosina tämän matkan aikana, mutta olen myös onnellinen siitä, että voin nyt jatkaa eteenpäin. Tässä tulee tärkein oppitunti, minkä olen oppinut tänä aikana: Älä ikinä ota kunniaa toisten töistä. Muita ihmisiä ei tule kohdella niin, ja se on äärimmäisen epäkunnioittavaa”, Ragnar toteaa.

Pain of Salvationin ainoa alkuperäisjäsen ja Ragnarin syytöksien pääasiallinen kohde, Daniel Gildenlöw, ei ole toistaiseksi kommentoinut tilannetta millään tavalla.

Lisää luettavaa