”Rakkautemme suomen kieleen on aitoa” – haastattelussa Eramaa

Toisen levynsä julkaissut folk metal -akti Eramaa luottaa poikkeuksellisesti kolmeen laulajaan. Lopputulema on omaleimainen.

11.05.2024

Uusi Ukko laulaa -levynne on ollut ulkona jonkin aikaa. Minkälainen sen vastaanotto on ollut? 

– Erittäin positiivinen. Vaikka albumi on yhtä biisiä lukuun ottamatta suomenkielinen, olemme saaneet kuunteluja ympäri maailman, kitaristi Mikko Oinonen ja laulaja Laura Lehto kertovat yksissä tuumin. 

– Huomiota on tullut enemmän kuin edellisellä levyllä [Pohjan nainen, 2022], joka oli pääsääntöisesti englanninkielinen. Suomi selkeästi kiehtoo ja erottuu edukseen. 

Aiotte pitää kielivalinnan? 

– Ehdottomasti. Rakkautemme suomen kieleen on aitoa, ja olemme pohtineet, miksemme lähteneet tekemään musiikkia alusta lähtien rohkeasti suomeksi. Ehkä sitä pelkäsi liikaa, että musiikin pitäisi olla kansainvälisesti ymmärrettävää, kunnes huomasi, ettei sitä voi tehdä liikaa laskelmoiden. 

Vuosien mittaan on tullut vastaan monenlaista folk metalia, mutta Eramaan ”Korpiklaani meets Värttinä” -konsepti vaikuttaa tuoreelta. Oliko lähtökohtananne tuoda hommaan jotain uutta? 

– Emme lähteneet tekemään mitään tekemällä tehdyn erilaista tai uutta. Soundi ja yhtyeen profiili on monen asian summa, ja vasta viime aikoina olemme alkaneet kuulostaa siltä Eramaalta, josta oli ehkä pieni ajatus alussa. Silloin emme vielä tienneet, millaiseksi bändin musiikki muotoutuisi. 

Minkälaisia vaiheita tyypillisen Eramaa-kappaleen kasaamiseen liittyy? 

– Biisi alkaa yleensä sanoitusaihiolla, jota lähdetään säveltämään. Seuraa lukematon määrä versioita ja pallottelua meidän kahden kesken. Kun kappaleesta on tehty versio, jonka voi kuunteluttaa bändin muille jäsenille, se lähtee kommentoitavaksi. Biisiä muokataan vielä niin tekstillisesti, sävellyksellisesti kuin sovituksellisestikin niin kauan että se toimii. Joskus huomataan vasta treenikämpällä, että jokin biisi ei toimi ja se jätetään sivuun. 

Eramaan energisen musiikin kuvittelisi toimivan festivaalitilanteessa. Onko teillä tarkoitus heittää festarikeikkoja tulevana kesänä? 

– Bändissä on ollut muutama terveydellinen muuttuja, jotka ovat vaikuttaneet keikkojen buukkaamiseen. Nyt huolet alkavat olla vähitellen selätetty, joten alamme puuhata asiaa eteenpäin.

Julkaistu Infernossa 2/2024.

Lisää luettavaa