Rammstein-rumpali julkaisi pitkän kirjoituksen, jossa kommentoi yhtyeen ja laulaja Till Lindemannin ympärillä vellovaa kohua

"Toivon asian rauhallista, kylmähermoista käsittelyä ja prosessointia kaikkien osalta", Christoph Schneider toteaa pitkässä kirjoituksessaan.

19.06.2023

Saksalainen Rammstein-yhtye ja bändin solistin Till Lindemann ovat viime viikkojen aikana joutuneet melkoisen myllytyksen keskelle. Kohu sai alkunsa, kun irlantilainen Shelby Lynn väitti saaneensa huumausaineilla terästettyä juotavaa bändin järjestämissä bileissä yhtyeen toukokuisen Liettuan-keikan jälkeen. Tämän jälkeen useat naiset ovat esittäneet somessa Lindemannista syytöksiä muun muassa vallan väärinkäytöstä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Liettuan tapauksesta ei aloitettu tutkintaa, mutta Berliinin yleinen syyttäjä on kertonut aloittaneensa Lindemannin toimista esitutkinnan. Syytösten ja tutkinnan vuoksi bändin levy-yhtiö Universal on laittanut yhtyeen markkinoinnin paussille ja Lindemannin runoteoksia julkaissut kustantaja on pudottanut laulajan listoiltaan.

Rammstein-leirissä ollaan oltu syytöksistä melko vaitonaisia ja bändin some-kanavilla on julkaistu vain pari lyhyehköä kommenttia, joissa kerrotaan yhtyeen ottavan kaikki syytökset vakavasti ja pyydetään kaikilta osapuolilta malttia asioiden selvittelyssä. Nyt kuitenkin yhtyeen rumpali Christoph Schneider on rikkonut hiljaisuuden julkaisemalla Instagram-sivuillaan pitkän kirjoituksen, jossa tämä ottaa omasta puolestaan kantaa kohuun ja Lindemannista esitettyihin syytöksiin. Rumpali sanoo syytösten ravistelleen koko bändiä syvästi.

”Ei, en usko, että mitään rikollista (kuten tyrmäystippojen käyttöä) on tapahtunut. Ei. En ole koskaan nähnyt mitään laitonta toimintaa enkä kuullut sellaisesta meidän kiertuehenkilökunnalta. Olen kuullut Tillin bileistä vain sen, että niissä aikuiset juhlivat keskenään. Ilmeisesti on kuitenkin tapahtunut asioita, jotka eivät riko lakeja, mutta jotka eivät henkilökohtaisesti ole minusta ok. On muodostunut tiettyjä rakenteita, jotka ovat menneet muiden jäsenten rajojen ja arvojen yli. Meille muille on tärkeää, ettei Tillin omia juhlia sekoiteta virallisten jatkojemme kanssa”, Schneider kirjoittaa.

”Till on viime vuosina ottanut etäisyyttä meistä muista ja luonut oman kuplansa, johon kuuluu oma väki, omat juhlat, omat projektit. Se on minusta surullista. Uskon Tilliä, joka sanoo aina halunneensa ja haluvansa yhä tarjota yksityisvierailleen hauskoja aikoja. Ilmeisesti hänen kuvitelmansa hauskanpidosta on kuitenkin saattanut joissain tapauksissa poiketa siitä, mitä hänen vieraansa ovat kenties ajatelleet. Kaikkien niiden naisten, jotka ovat nyt tulleet asioiden suhteen julki, toiveita ja odotuksia ei ole kenties täytetty ja he ovat omien lausuntojensa mukaan tunteneet olonsa epämukaviksi ja etteivät pysty hallitsemaan tilannetta. Tunnen myötätuntoa heitä kohtaan.”

”Minusta on kuitenkin tärkeää alleviivata objektiivisesti, että jokainen backstage-alueella oleva vieras on milloin vain vapaa lähtemään (he saattavat joutua hetken odottamaan turvahenkilöitä, jotka johdattavat heidät turvallisesti ulos). Kaikki tarjolla olevat juotavat ovat suljetuissa pulloissa ja avataan heidän nähden tai he voivat avata ne itse. Vettä, naposteltavaa, järjestyksenvalvojia ja ensiapua on aina käden ulottuvilla. Haluamme, että vieraamme tuntevat olonsa mukaviksi ja olevansa turvassa.”

”Tämä on meidän standardimme, joten olen pahoillani, jos joku ei ole tuntenut näin. Fanimme ovat maailman parhaat ja ansaitsevat kunnioitusta. Olen pahoillani, jos jotakuta ei ole kohdeltu ystävällisesti tai jos joku ei ole tuntenut oloaan turvalliseksi. Tämä koskee myös Shelbyä – hän ansaitsi mahtavan konsertin ja hienon illan.”

”En halua, että tämä kohu ruokkii äärilaitoja: ei sosiaalisena mediana tunnettua petoa, jota yhteiskuntamme ei ole vielä onnistunut kesyttämään, eikä holhoavia taipumuksia kieltää nuorilta naisilta päätösvaltaa omasta seksuaalisuudesta. Emmekä missään nimessä halua syyllistää uhreja, jotta ihmiset voivat vapaasti puhua, jos heille sattuu jotain. Toivon asian rauhallista, kylmähermoista käsittelyä ja prosessointia kaikkien osalta, myös bändin sisällä. Me seisomme yhdessä, kaikki kuusi.”

Lisää luettavaa