”Saatana on isä ja voima” – haastattelussa Malum

Perinteikästä black metalia soittava turkulaisbändi Malum on saanut valmiiksi tähänastisen uransa parhaan levyn. Merkittävänä tekijänä albumin toimivuudessa on musiikin ytimekkyys ja suoraviivaisuus.

Legion vaikuttaa ytimekkäimmältä albumiltanne, vaikka biisit taitavat olla keskimäärin hieman pidempiä kuin ennen. Millaisina itse koette levyn sävellykset?

– Itse asiassa biisit ovat lyhyempiä kuin esimerkiksi Night of the Luciferian Light -albumilla [2017], solisti Tyrant oikaisee.

– Levyn sävellysprosessia lähdettiin lähestymään samasta kulmasta kuin aikaisemminkin. Kun astelimme treenikselle, jokaista biisiä kohden oli valmiina oikeastaan vain yksi riffi. Poikkeuksena tähän oli Sexual Demon, joka taidettiin tekaista session päätteeksi vähän kuin vahingossa. Ensimmäiset vedot toki demotettiin ja korjailtiin juttuja, jos ne eivät miellyttäneet korvaa.

– Tämä levy on edellisestä poiketen lähinnä meikäläisen ja KK:n [basso] tekele. Edellisellä albumilla jokaisen lusikka oli enemmän tai vähemmän sopassa, ja siltä se vähän kuulostikin, mutta nyt linja oli paljon selkeämpi. Emme esimerkiksi alkaneet hinkata biiseistä ”parempia”, vaan heti kun tuntui oikealta, homma lyötiin lukkoon.

Yksi levyn parhaista kappaleista on mainittu Sexual Demon, joka herättää huomiota muutenkin kuin nimellään. Millainen tarina kappaleen takaa löytyy?

– Sävellyssessioihimme kuuluu tunnetusti melko runsas alkoholin nauttiminen, jonka jälkeen syntyi sitten tuommoinen kappale. Mitä biisin nimeen tai sanoihin tulee, niin sanotaanko, että tämä kappale kertoo eräästä hienosta herrasta, joka esimerkiksi esiintyy levymme kannessa. Jotkut saattavat tunnistaa hänet.

Millaisessa valossa Saatana esiintyy sanoituksissanne?

– Saatana on koko asian isä ja voima. Saatana edustaa minulle kapinaa modernia maailmaa vastaan sekä vapautta uskontojen luomista kahleista ja vääryyksistä. Viisautta nähdä asioita eri kulmista. Rajattomuutta, jolla voimme kehittyä massojen yläpuolelle.

– Saatana esiintyy myös hengellisenä oppaana, jonka uskon jossain kohtaa ottavan fyysisen olomuodon ja antavan ihmiskunnalle sen kohtalon, jonka olemme ansainneet.

Malum soittaa perinteikästä 1990-lukulaista black metalia, eli hommaa ei ole koristeltu liialla esoterialla tai kiemuraisilla kappaleilla. Onko tämä suoraviivaisuus harkittu juttu?

– 1990-luvun black metal on ollut aina lähellä sydäntäni, joten tämä on meikäläiselle ihan luontevaa. En ole koskaan juuri pitänyt ylimääräisistä kiemuroista black metalissa, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Tähänastisista tekeleistä Legion onkin ehkä juuri se, joka on lähimpänä sydäntäni.

Mikäli olisi pakko valita yksi kappale maailmasta, minkä biisin olisitte halunneet säveltää omissa nimissänne?

– Sielu palaa Kenichi Matsubaran Bloody Tearsin soidessa, joten valitsen sen, Tyrant naurahtaa.

Julkaistu Infernossa 6/2019.

Lisää luettavaa