Skenesäännöt murskaksi – haastattelussa Satan’s Fall

Omaan tekemiseensä tinkimättömästi uskovan Satan’s Fallin ajaton heavy metal jytisee toisella levyllä entistä varmemmin. 

02.02.2024

Satan’s Fall siirtyi Final Day -esikoisensa (2020) jälkeen SPV-levy-yhtiön alaisuuteen eli astetta isompiin kuvioihin. Monta asiaa on ilmeisesti tullut tehtyä lähivuosina oikein? 

– Ensimmäisestä Seven Nights -demosta [2016] alkaen meidän mentaliteetti on ollut, että hommaa viedään täysillä eteenpäin. Keskinkertaisuuteen tyytyminen ei ole mikään vaihtoehto, vaan jokaisesta julkaisusta tehdään edeltäjäänsä parempi, kitaristi Tomi Mäenpää lataa. 

– Tämä on näkynyt nyt myös loistavien arvioiden muodossa. Ja kyllähän se kutkuttelee, kun pääsee levyttämään yhtiölle, jolle monet omat suosikkiartistit kuten Motörhead, Sodom ja Running Wild ovat tehneet levyjä. Ympyrä sulkeutuu. 

Minusta tuntuu, että uudella levyllä on melodista tarttuvuutta hieman aiempaa enemmän. Mitä olet itse mieltä? 

– Kyllä on. Tämä melodisempi suunta otettiin jo debyytillä, ja aiomme jatkaa samalla linjalla. Miika [Kokko, laulu] kirjoittaa hyviä laulumelodioita, joita saamme yhdisteltyä hyvin Villen [Koskinen] liidikitaroihin. Ne toimivat yhdessä todella tehokkaasti. 

– Uskon, ettemme ole vielä edes päässeet hyödyntämään tämän suhteen parasta potentiaaliamme, sillä levy tehtiin noin puolessa vuodessa kauheassa kiireessä, koska deadline painoi päälle. 

Kokoonpanonne on muuttunut hieman sitten edellislevyn. Ovatko uudet jäsenet tuoneet jotain uutta biisinkirjoitukseen tai tapaan rakentaa kappaleita noin yleensä? 

– Liidikitaristi Ville ja rumpali Arttu [Hankosaari] ovat tuoneet paljonkin! Molemmat ovat osallistuneet aktiivisesti kappaleiden säveltämiseen ja sovittamiseen. 

Mäenpää jatkaa, että biisinteko hoitui netin välityksellä. 

– Emme käyneet kertaakaan treenaamassa ja sovittamassa biisejä. Kun olimme saaneet kappaleet nauhoitusvalmiiksi, pistimme rumpalin ensimmäisenä studioon, minkä jälkeen me muut tykittelimme omat osuutemme talteen. Seuraavan albumin suhteen meillä on enemmän peliaikaa, ja aiommekin sovittaa kappaleita yhdessä treeniksellä. Siten pääsemme varmasti entistä parempaan lopputulokseen. 

Uudella levyllä on myös nappiin osuva cover televisiosarja Marienhofin tunnarista Est Wird Viel Passieren. Onko kyseessä nyökkäys saksalaislafkalle vai mistä ajatus versioon lähti? 

– Emme nyökkäile kenenkään suuntaan. Kaikki mitä teemme, ja tulemme tekemään, on täysin meidän omaa juttua ja ideaa, Mäenpää painottaa. 

– Ollaan diggailtu tuota tunnaria sieltä ysäriltä asti, kun Marienhofia näytettiin Suomen telkkarissa. Itse ohjelma oli täyttä roskaa mutta tunnari loistavaa hard rockia. Alkuperäinen esittäjä on nimeltään S.O.S. 

Kiinnitin huomiota siihen, että uudessa bändikuvassanne kahdella jätkällä on Satan’s Fallin paidat päällä. Metallin kirjoittamattomia sääntöjä on, että promokuvissa tai keikoilla ei esiinnytä oman bändin pukineet yllä. Onko kyseessä jokin statement? 

– Emme mainosta bändikuvissa tai livenä muita yhtyeitä kuin omaamme. Olisi täysin absurdia tehdä musiikkia, jos ei voisi seisoa sen takana pitämällä oman bändin paitaa. Meitä ei kiinnosta mitkään metalliskenen sääntö- ja pukukoodit. Muut tekevät mitä käsketään, ja me tehdään mitä huvittaa. 

Julkaistu Infernossa 10/2023.

Lisää luettavaa