”Suomalaisen deathin tilanne on todella hyvä” – haastattelussa Soul Incursion

Tuoretta kotimaista death metal -osaamista edustava Soul Incursion käsittelee ensimmäisellä ep:llään pimeyttä. 

12.05.2024

Soul Incursion on suhteellisen nuori bändi. Mistä toimintanne lähti liikkeelle? 

– Ensimmäiset ideoinnit bändin perustamisesta minun ja Henrin [Hirvonen, kitara] välillä käytiin vuosina 2018–19, jolloin sävelsin paljon ensimmäisen demon riffejä, kitaristi Oskar Bruun sanailee. 

– Varsinainen yhtye sai alkunsa keväällä 2020, jolloin aloimme säveltää uutta materiaalia kunnolla. Mukaan liittyivät laulaja-basisti Aleksi [Mattila] ja rumpali Benjam [Lahdenpää]. Aloimme treenata vuoden 2021 alussa ja loppuvuodesta julkaisimme ensimmäisen demomme Infernal End / Intracranial Formin. Sen jälkeen jatkoimme uusien kappaleiden säveltämistä, ja uusi rumpalimme Arttu [Turunen] liittyi mukaan loppuvuodesta 2022. Sitten aloitimme Eternal Darkness -ep:n työstämisen. 

Eternal Darkness sisältää varsin tarttuvaa deathiä selkein thrash-vaikuttein. Kuinka tarkka seula teillä on uusien riffien ja kappaleiden suhteen? 

– Materiaalia tulee välillä laidasta laitaan, ja sääntönä on ollut, että pidetään homma avarakatseisena ja kokeillaan rohkeasti eri ideoita – punaista lankaa unohtamatta. 

– Monet ideoista on seulottu pois, mutta moni on saatu toimimaan kontekstissa yllättävän hyvin alkuperäiseen verrattuna. Tärkeintä on aina ollut, että lopullinen kappale kuulostaa hyvältä ja toimii kaikille. 

Mitä ep:n nimen ikuinen pimeys teille tarkoittaa? 

– Olen pyrkinyt käsittelemään ikuista pimeyttä teemana, Mattila pääsee ääneen. 

– Se tarkoittaa jotain tuntematonta, joka voi olla mitä vain. Se on ollut aina läsnä. Se on mennyttä ja tulevaa, eikä sitä voi täysin ymmärtää, mutta sitä voi kuitenkin yrittää käsitellä. 

Minkälaiset asiat toimivat musiikkinne innoittajana? 

– Hyvät riffit ja koukut, mieleenpainuvat sovitukset ja sanoitukset sekä uuden musiikin säveltäminen itsessään, Bruun listaa. 

– Hyvä musiikki inspiroi yleisesti ja teroittaa riffikynää. Myös elokuvat ja kirjat voivat toimia katalyyttinä esimerkiksi uudelle sanoitusidealle. 

Suomesta on putkahtanut lähivuosina esiin useampikin kova death metal -bändi. Minkälaisena itse näette paikallisen skenen? 

– Sen tilanne on mielestäni todella hyvä. Löytyy paljon hyviä uusia bändejä, ja myös hieman vanhemmat nimet ovat edelleen aktiivisia ja tekevät hyvää musiikkia, Mattila kehuu. 

– Melkein joka viikonloppu on keikka tai useampia, ja keikkaillat myyvät hyvin. Osa pienemmistäkin keikoista myy loppuun todella nopeasti.

Julkaistu Infernossa 2/2024.

Lisää luettavaa