Suomalaista metallia Etelä-Amerikkaan vievän kilpailun finalistit selvillä – ”Taso on hämmästyttävä”

Come to Latin America on suomalaisen musiikin suurhanke viennin edistämiseksi Latinalaiseen Amerikkaan.

29.06.2022
Come to Latin America -kisan finalistikolmikon solistit vasemmalta oikealle: Lotta Ruutiainen (Luna Kills), Jussi Matilainen (Where's My Bible), Inka Inkinen (Noira).
Kuva: Ville Juurikkala

Come to Latin America -kilpailun finaalikolmikko on selvillä. Yli sadan musiikkiammattilaisen tuomaristo valitsi viimeiseen mittelöön Luna Killsin, Noiran sekä Where’s My Biblen, joista paikalliset fanit Latinalaisessa Amerikassa äänestävät voittajan reilun kahden viikon some-kampanjan päätteeksi. Kilpailun voittaja saa jakelusopimuksen maineikkaan BloodBlastin kanssa.

Kärkikymmenikköön ylsivät edellä mainitun kolmikon lisäksi Blame Me!, Sacred Dimension, Roju, I Revolt, Gardenhead, Feastem ja Fatal Effect. Tuomaristo kiitteli erityisesti yhtyeiden laatua sekä monipuolisuutta.

”Kilpailu antoi meille mahdollisuuden perehtyä suomalaisen metallimusiikin tilanteeseen. Yllätyimme, kuinka monia lahjakkaita ja valmiita bändejä löysimmekään. Muusikkojen sekä säveltäjien ja sanoittajien taso on hämmästyttävä. Oli vaikeaa valita kisaan vain kymmenen bändiä. Onnea kaikille suomalaisille bändeille! Musiikkikoulutus Suomessa on uniikkia koko maailmassa. Sitä sopii muiden maiden seurata”, kommentoi esimerkiksi Etelä-Amerikan Nuclear Blastin johtaja Gerard Werron.

Come to Latin America on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, jonka tarkoitus on edistää musiikin vientiä Latinalaiseen Amerikkaan sekä esitellä musiikkikasvatusta Suomen tapaan. Hanketta ovat tukemassa yli 20 suomalaista muusikkoa muun muassa The 69 Eyes-, Battle Beast-, Swallow the Sun– ja Reckless Love -yhtyeistä.

”Olen toiminut Latinalaisessa Amerikassa yli 20 vuotta ja tämä on pistänyt silmään: uusia nimiä tulee vähän. Katson maailmaa viennin näkökulmasta enkä voinut olla tekemättä mitään”, sanoo viennin asiantuntija Niina Fu, jonka ideasta koko hanke sai alkunsa.

”Puhumme myös suomalaisen musiikkikasvatuksen puolesta, jolla on merkittävä vaikutus siihen, että meillä on eniten maailmassa metallibändejä. Suomalaisten tuntemat musiikkiluokat, bändikerhot, Rock Academy ja kaupungin tarjoamat treenipaikat nuorille bändeille ovat usein vähäosaisten ulottumattomissa Latinalaisessa Amerikassa – musiikin suurmantereella. Esimerkiksi Brasiliassa musiikkitunnit eivät ole kiinteä osa julkista koulutusta, vaikkakin musiikkitunnit ovat nykyään osa perusopetussuunnitelmaa.”

Lisää luettavaa