”Tehdään kahdeksatta levyä ja homma sen kuin paranee!” – Omnium Gatherum -kitaristi ja tuottaja kertovat kuulumisia studiosta

Vanhala ja Aalto toteavat sisäisen pöhinän ja yhteishengen olleen näissä sessioissa "hämmentävän hyvä".

02.03.2018

Uutisoimme eilen Omnium Gatherumin työstävän parhaillaan kahdeksatta albumiaan. Tavoitimme kitaristi Markus Vanhalan sekä tuottaja-äänittäjä Teemu Aallon ja kyselimme hieman tarkempia kuulumisia studiosta sekä levystä, joka on myös ensimmäinen uuden levy-yhtiön kautta julkaistava pitkäsoitto.

Vanhala kertoo nauhoitusprosessin olevan jo voittajavaiheessa eli muutamia laulu- ja kosketinklaviaariosuuksia lukuunottamatta alkaa kaikki olla tallentimen niittämää kauraa. Materiaali matkaa pian Saksanmaalle tutun ja turvallisen yhteistyökumppanin, Dan Swanön miksauspöydälle.

– Yllättäen kyllä tämän levyn prosessi on sujunut erittäinkin hyvällä sykkeellä ja helpohkosti, vaikkakaan koskaan ei toki voi väittää prosessin olevan ”helppo” sanan oikeassa merkityksessä, Vanhala tuumaa.

– Jokaisen albumikokonaisuuden kanssa pitää joka kerta kulkea se aktiivinen 1+ vuoden vaativa luova prosessi kulkemalla neulansilmän sekä tehovatkaimen tunteiden vuoristoradan läpi, että elää ja hengittää sitä materiaalia jota työstää. Eli välillä tuntea olevansa se suuri musikaalinen nero ja välillä taasen täysi luovuuden hylkäämä paska anti-taiteilia… Nyt aletaan olla jo takaisin siinä kentässä, että kyllä tästä taas se tähän mennessä paras Omnium Gatherum tuotos tulee ja edelliset teokset päihitetään – ja väittäisin että helpolla!

Varsinainen albumijulkaisu tapahtunee Vanhalan mukaan joskus loppukesästä. Maistiaisia singlen sekä videon muodossa tipahtanee alku- tai keskikesän mittaan.

– Ainakin levyn rundaussykli alkaa tällä kertaa syyskuun alussa Pohjois-Amerikasta ja voisin olettaa sekä toivoa tuotteen olevan ulkona ennen tätä ekskursiota.

Millaista biisimateriaalia on lupa odottaa? Ilmoille on heitetty ainakin termi ”kitarasankaruuden magnum opus” ja oman silauksensa tuo lisäksi uusi rumpali Tuomo Latvala.

– Taikuri itse aina tuntee luovansa jotain täysin uutta ja erilaista, mutta sanoisin että tutut ja turvalliset OG:n perusainekset ovat läsnä. Vaan ehkä hieman nitrotettuna ja turboahdettuna ja vanhoista virheistä opittuna tietenkin parempana. Pitkästä aikaa tälle levylle ei nyt päätynytkään kymmenminuuttisempaa opusta, vaan nyt ryskätään vähän enemmän heti asiaan ja ulos. Eli kaikenkaikkiaan kompaktimpaa pakettia, vanhat vihaiset miehet ilmiantaa itseään, Vanhala tuumaa.

– [Kitaristi] Joonas Koton kanssa on ehkä vähän annettu tällä kertaa enemmän tilaa sisäiselle pienelle kitarasankarilapselle hengittää ja temmeltää, joten kitarapornoa lienee hiukka entistä enemmän. Muutamissa rumpuparteissa ei jääne myöskään epäselväksi bändissä olevan uusi moottori, sen verran pahaa paukutusta on herralta levylle eksynyt.

Tuottaja-äänittäjä Teemu Aalto on myös sitä mieltä, että luvassa on helposti paras, ehein ja soitannollisesti haastavin levy bändin historiassa.

– Yleensä bändin elinkaari on seuraava; tehdään 3-4 hyvää levyä jonka jälkeen homma eltaantuu. Omnium Gatherumin kohdalla täytyy todeta että tehdään kahdeksatta levyä ja homma sen kuin paranee! Herra Vanhalan biisikynä se vaan terävöityy ja onpa siellä rallia myös herra Kotolta joka on oiva piriste kokonaisuuteen! Aalto hehkuttaa.

– Aiempaan tuotantoon verrattuna biisimateriaali on vauhdikasta ja paikoitellen melkoista ilottelua, bändi on saanut aivan uuden otteen tekemisiinsä rumpalinvaihdoksen myötä ja kaikki tuntuvat olevan innoissaan siitä mitä ollaan tekemässä. Bändistä suorastaan huokuu näytön tahto ja täytyy sanoa että ollaan petrattu joka osa-alueella.

Vanhala on itsekin huomannut, että yleishenki ja sisäinen pöhinä on ollut näissä sessioissa hämmentävän hyvä. Koko bändistä on kitaristin mukaan tuntunut siltä, että nyt ollaan pitkästä aikaa jonkun spesiaalin äärellä ja suuri osa kunniasta menee Vanhalankin mukaan OG-debyyttiään tekevälle rumpali Latvalalle.

Isoon talliin eli Century Median suojiin siirtymisellä sen sijaan ei ole ollut ainakaan tietoista vaikutusta eikä asialla ole jaksettu sen kummemmin henkseleitäkään paukutella.

–  Hyvä homma toki että isompaa koneistoa jyllää tälle levylle taustalla. Ehkä se viimeisimmän tsemppauksen alitajuntaan antaa, ehkä ei.

Miten yhteiselo sitten on noin muuten lähtenyt käyntiin?

– Tuttua porukkaahan tuo on itelle, Insomniumin puolesta. Eli helppo siirtymä, ei tarvinnut uusiin ihmisiin tutustua. Varsin suomalaisystävällinen siirto siis, Vanhala naurahtaa.

Lisää luettavaa