”Todellisuudessa olemme kaikki hukassa” – haastattelussa Fortið

Pakanallista black metalia soittava islantilainen Fortið on toiminut 20 vuotta. Vastoin metallibändeille yleistä trendiä yhtye on parantanut otteitaan vuosien edetessä.

27.01.2023

Dómur um dauðan hvern on Fortiðin ensimmäinen ep. Miksi julkaisitte tällä kertaa vain kaksi kappaletta? 

– Lyhyesti sanottuna se johtuu pandemiasta, laulaja-kitaristi-kosketinsoittaja Einar ”Eldur” Thorberg Guðmundsson tokaisee. 

– Näiden biisien oli tarkoitus ilmestyä tulevan levyn bonuksina, mutta kävi ilmi, että vinyylipainoissa on todella pitkät jonot. Tilanne antoi meille aikaa tehdä uudet bonuskappaleet ja julkaista nämä kaksi biisiä jo nyt. Se helpottaa hieman uuden musiikin odottamista. 

Mistä uudet biisit kertovat? 

– Ensimmäinen raita För tarkoittaa sekä matkaa että merkkejä, ja molemmat käännökset sopivat. Kappale kertoo ihmiskunnan matkasta läpi aikojen sekä merkeistä joita jätämme jälkeemme. Se myös mainitsee ihmismassojen tarpeen säännöille ja mukavuuksille, koska todellisuudessa olemme kaikki hukassa. 

– Toinen biisi on Fimbulvetur, joka tarkoittaa nälkävuosia, jotka alkoivat tässä tapauksessa vuonna 536. Arkeologiset kaivaukset osoittavat, että näihin aikoihin eurooppalaiset lopettivat äkillisesti Auringon palvomisen. 

– Tutkimukset Grönlannin jäätiköllä kertovat, että tuona vuonna tapahtui massiivinen tulivuorenpurkaus, joka pimensi auringon ja kuihdutti sadot pariksi kolmeksi vuodeksi. Islannissa tämä tapahtui pienemmässä mittakaavassa vuonna 2010, kun tuhka peruutti lentoja ympäri Euroopan. Tuo vanha tapaus pakotti ihmiset taistelemaan keskenään ruuasta, joten kyseessä olivat suuret nälkävuodet. 

Kirjoitat sanoituksia sekä englanniksi että islanniksi. Kuinka valitset sopivan kielen kutakin kappaletta varten? 

– Vaihtelua tapahtuu vain levyjen välillä, enkä yleensä sekoita kahta kieltä samalla julkaisulla – poikkeuksena vuoden 2012 Pagan Prophecies. Valinta tapahtuu yleensä vasta kirjoitusprosessin alkaessa. Homma on kiinni albumin aiheesta tai konseptista. 

– Yleensä islanti tuntuu sopivammalta underground black metaliin ja on tietysti luonnollinen kieli minulle. Englannin avulla voi koskettaa suurempaa kuulijakuntaa, mutta en osaa laskelmoida näitä juttuja etukäteen. Menen vain fiiliksen mukaan. 

Kokoonpanosi on tällä kertaa täysin islantilainen. Kuinka uudet kaverit – rumpali Kristján Guðmundsson ja basisti Kári Pálsson – ovat vaikuttaneet Fortiðin soundiin? 

– Kumpikin heistä luo tietysti oman otteensa ja soittotyylinsä, mutta tuotannollinen puoli on yhä täysin minun käsissäni. Fortíð ei siis muutu, mutta uudet soittajat ovat tuoneet ehdottomasti uusia elementtejä. 

– Kári on lisäksi suuri historiafriikki. Hän esimerkiksi antoi minulle linkin islantilaisen yliopiston luentoon, mikä johti välittömästi Fimbulveturin sanoitusten kirjoittamiseen. 

Teillä on ulkona kuusi kokopitkää. Seitsemäs lienee jo tulilla? 

– Se on ollut valmiina jo kuukausia, mutta ilmestymiseen menee vielä aikaa. Sillä välin keskityn muihin Fortíð-julkaisuihin, kuten eräälle kokoelmalle tulevaan biisiin ja erityiseen uusintajulkaisuun. Meillä on myös ollut keskusteluja mahdollisista keikoista, mutta asiat eivät ole aivan helppoja.

Julkaistu Infernossa 10/2022.

Lisää luettavaa