”Toivon mukaan albumimme kannustaisi aloittelevia bändejä omaehtoiseen tekemiseen” – haastattelussa Kihlat

Moderniksi hardcoreksi musiikkiaan kutsuva Kihlat astuu esiin mukaansatempaavan energian saattelemana.

12.08.2023

Miltä pohjalta Kihlat syntyi? 

– Bändi on jatkumoa Mimica-yhtyeelle, joka teki englanninkielistä hardcorepunkkia vuodesta 2007 vuoteen 2018, bändi vastaa kollektiivina. 

– Sanoituskielen vaihduttua suomeen oli luonnollista vaihtaa myös nimeä. Jäsenet säilyivät ennallaan, sillä yhdistävä tekijä bändihommissa on keskinäinen ystävyys – ei tätä hommaa olisi muuten näin kauan jaksanut. 

Aallon vähemmän käytetyllä reunalla -nimistä debyyttiänne valmisteltiin useamman vuoden ajan. Miksi aikaa kului niin paljon? 

– Erittäin hyvä kysymys, jota olemme naureskelleet useaan otteeseen. Ensimmäiset rumpuäänitykset tehtiin jo 2017, ja 2019 rutistettiin seitsemän biisin rumpupohjat kasaan. Kielisoittimien ja laulujen äänittämisessä sekä levyn viimeistelyssä kesti turhauttavan pitkään. Miksaajakin vaihtui kesken levynteon, mutta lopulta saimme sveitsiläisen Samuel Vaneyn miksaamaan ja masteroimaan. 

– Viivästymiseen vaikutti jonkin verran myös koronapandemia, muut bändihommat, työt ja välimatkat, mutta myös se, ettemme tunteneet tarvetta kiirehtiä. Tuntuu, että albumi tuli ulos juuri oikeaan aikaan. Valitettavasti tekstitkin ovat edelleen ajankohtaisia. 

Sanoitusten kerrotaan käsittelevän samojen virheiden toistumista sukupolvesta toiseen. Löytyykö teksteistä mitään positiivista? 

– On totta, että levyn yhtenä teemana on ylisukupolviset traumat ja toistuvat yhteiskunnalliset katastrofit. Tarkastelukulma vaihtelee yksilön tasolta yhteisön tasolle. Sanoitusten näkökulma ei kuitenkaan ole täysin toivoton, vaan teksteissä on myös toivonkipinää, tai ainakin viestiä siitä, että asioita on mahdollista muuttaa. 

– Esimerkiksi nimikkokappale kehottaa kurottamaan yhteiskunnallisten raja- ja luokka-aitojen toiselle puolelle ja tiedostamaan, miten erilaiset lähtökohdat ihmisillä on elämään. Viesti on, että olemme kaikki ihmisiä ja eläimiä, ja että erityisesti kultalusikka suussa syntyneiden on syytä kurottaa aallon vähemmän käytetylle reunalle, Gaussin käyrän toiselle äärilaidalle. 

Teette tutuista vaikutteista huolimatta persoonallista musiikkia. Onko massasta erottautuminen itsetarkoituksellista? 

– Kiekolta kuulunee, että olemme soittaneet pitkään yhdessä ja että musiikin tekemiseen on muotoutunut omintakeinen tyyli. Kai meidät voi luokitella ”moderniksi hardcoreksi”. Tarkoitus ei ole vältellä konventioita, vaan kyse on siitä, että olemme musiikin suhteen avarakatseisia ja siksi valmiita kokeilemaan poikkeaviakin ratkaisuja. Ehkä yksi syy personallisuuteen on, että olemme aina diggailleet hardcore-kentän omaehtoisista tekijöistä kuten Convergesta, Abduktiosta, Tryerista ja Turnstilesta. 

– Keskiössä on aina hyvien biisien tekeminen. Debyytin tyylilajit vaihtelevat metallisesta tuplabasarijyräyksestä d-biitti-hardcorepaahdon kautta melodisempaan punk-hc-rollaukseen. 

Mikä on pohjimmainen viesti, jonka haluatte musiikillanne välittää? 

– Meillä ei välttämättä ole sellaista, mutta toivon mukaan albumimme kannustaisi aloittelevia bändejä omaehtoiseen tekemiseen. Musan vääntämisen pitää mielestämme olla hauskaa, ja synkistä teksteistämme huolimatta toivomme, että tekemisestämme välittyy musiikillinen ilo.

Julkaistu Infernossa 6/2023.