Tunnelma on kaikki kaikessa – haastattelussa Marianas Rest

Melodisen doom/deathin parissa toimiva Marianas Rest on puskenut kolmannelle kiekolleen entistä enemmän tunnetta.

21.05.2021

Vanha legenda puhuu ”vaikeasta kolmannesta levystä”. Oliko Fata Morgana teille sitä? 

– Itse asiassa albumi tuntui syntyvän hieman aiempia helpommin, kitaristi Nico Mänttäri paljastaa. 

– Levy tehtiin samalla porukalla kuin edeltäjänsä, joten työskentelytapojen yhteensovittaminen tapahtui luonnostaan. Ylimääräinen puristaminen jää vähemmälle, kun tietää, että kyllä tällä jengillä yleensä jonkinmoinen keitos syntyy. Pahimpaan kirjoittamiskammoon auttaa varmasti sekin, että tapauksessamme kirjoitustaakka ei ole yhden henkilön harteilla, vaan ajatuksia syntyy monesta eri kynästä. 

– Joo, ei tarvinnut stressata tällä kertaa, laulaja Jaakko Mäntymaa nyökkää. 

– Paketti oli studioon mennessä paremmin kasassa ja luotto omaan tekemiseen hiukan paremmassa kuosissa kuin aiemmin. Kehitys on hidasta, kuten ovat soittajatkin. 

Olette nyt ensimmäistä kertaa isolla levy-yhtiöllä, Napalm Recordsilla. Vaikuttiko se jotenkin levyntekoon? 

– Aloimme käydä alustavia neuvotteluja levytyssopimuksesta äänitysvaiheessa, ja koska toinen osapuoli oli tunnettu toimija, niin kyllä siinä ehkä hieman tarkemmin tuli omaa suoritusta monitoroitua, Mänttäri toteaa. 

– Mikään ei kuitenkaan ollut vielä siinä vaiheessa varmaa, ja muilta osin levyntekoprosessi meni tutulla hyväksi havaitulla kaavalla. 

Tuntuu, että tällä kertaa etenkin lauluissa on enemmän tunnetta ja vereslihaa kuin aiemmin. Koetteko asian samoin? 

– Sitä haettiin, ja hienoa jos se myös kuuluu. Meidän musiikki ei oikein toimi, jos tuska ei välity. No, harva musiikki toimii, mutta tässä tavarassa tunnelma on oikeastaan kaikki kaikessa. Lähdettiin rohkeasti vetämään mieluummin yli kuin vajaaksi, Mäntymaa sanoo. 

– Tällä kertaa laulunauhoitusten suhteen oli hiukan parempi tuuri kuin muutamalla edelliskerralla. Perinne on ollut, että sairastun flunssaan viimeistään toisena nauhoituspäivänä, ja niin kävi nytkin – ääni katosi ensimmäisen biisin äänittämisen jälkeen. Ilmeisesti sitä stressaa nauhoituksia sen verran, että immuunijärjestelmä kyykkää joka kerta. Nyt aikataulu oli kuitenkin paremmin suunniteltu ja sain parannella rauhassa muutaman päivän samalla kun tuottaja Teemu Aalto työsti studiossa muita asioita. 

– Kun nuha oli selätetty, homma sujui kuin tanssi. Asiasta ei ottanut enää samanlaista stressiä, kun tiesi, että tästä on selvitty aiemminkin. Tunnemme Teemun kanssa toistemme oikut jo sen verran hyvin, että kumpikaan ei panikoinut. Syy oli varmasti myös biiseissä, joihin oli helppo heittäytyä. 

”Fata morgana” tarkoittaa eräänlaista kangastusilmiötä. Mitä se symbolisoi albuminne kohdalla? 

– Tässä tapauksessa kangastus liittyy nimenomaan kylmään, vaikka kuumakin voi sen aiheuttaa, laulaja avaa. 

– Fata Morgana on päätös kahden edellisen levymme teemalle: ensimmäisessä osassa keskityttiin onttouden tunteeseen modernissa maailmassa, toisessa koettiin hermoromahdus ja kolmannessa sankarimme lähtee pitkälle matkalle pois kaikesta. Matkalla hän pohtii virheitään ja sitä, mikä matkalle on ylipäänsä pakottanut. 

– Kertojamme on kovettanut aikojen saatossa itsensä kylmässä maailmassa, ja kun seisoo riittävän kauan pakkasessa, katsantokanta vääristyy. Kertojamme tajuaa, että hän on peilannut maailmaa vääristyneesti, mikä on vaikuttanut hänen päätöksiinsä kaiken aikaa. 

Julkaistu Infernossa 2/2021.

Lisää luettavaa