”Viimeiset vuodet olivat pääasiassa pelkkää kärsimistä” – pillit pussiin laittaneen To/Die/Forin laulaja avoimena

Vuonna 1999 perustettu kouvolalais-helsinkiläinen To/Die/For ilmoitti kesällä lyövänsä hanskat naulaan. Bändin nokkamies Jarno Perätalo kertoi viikonloppuna pitkässä Facebook-päivityksessä bändin kehityksestä ja mitkä asiat johtivat lopettamispäätökseen.

Perätalon mukaan hänelle yhtyeen alamäki alkoi ensimmäisten kokoonpanomuutosten jälkeen ja hänestä tuntui vaikealta saavuttaa ”hyvää yhteishenkeä”. Hän myös toteaa yhtyeen tehneen liikaa kompromisseja ja huonoja valintoja. Perätalo ei kuitenkaan vieritä syitä muiden niskoille, vaan pitää itseään yhtä syyllisenä kaikkeen.

– Sanoisin, että olin huono johtaja. Jokainen bändi tarvitsee vahvan johtajan, sillä demokratia ei vain toimi, Perätalo pohtii.

Perätalon mukaan yhtyeen olisi pitänyt lopettaa jo bändin toisen levyn, vuoden 2001 Epilogue-albumin jälkeen. Vaikka bändin jäsenet olivat keskenään hyviä ystäviä, Perätalon mukaan musiikilliset ambitiot eivät vain kohdanneet eivätkä kaikki panostaneet yhtyeeseen riittävästi.

– Ihmisillä oli päivätöitä, perhettä, sitä sun tätä. Se on ok, kukin tehköön mitä haluaa, mutta ei se tee hyvää bändille. Lisäksi kaikki halusivat soittaa erilaista musiikkia. Halusin viedä hommaa gootimmaksi ja synkemmäksi, joku toinen halusi rokimpaa ja joku olisi halunnut modernimpaa metallia ja niin edelleen. Yhteistä säveltä ei tuntunut löytyvän.

– Viimeiset vuoden olivat pääasiassa pelkkää kärsimistä. Ei kiertueita, muutamia pikkukeikkoja Suomessa silloin tällöin. Lopulta päätin pistää hommalle stopin, kunhan oikea hetki tulee. Ja sellainen tuli John Smith -festivaalin jälkeen.

Perätalo toteaa todennäköisesti jatkavansa musiikin parissa vielä tulevaisuudessa joko sooloartistina tai uudessa bändissä.