Eaten from inside

20.05.2011

Tarpeet:

150 g kylmäsavulohta
1–2 kpl isoa Rosamunda-perunaa per syöjä
purkki kermaviiliä
1 pienehkö sipuli
puolikkaan limen mehu
mustapippuria
suolaa
sokeria
tilliä
Harissa-chilitahnaa

Ei tullut Erno ”Epi” Räsäsestä patologia, vaan tuli muun muassa Thencessä soittava, death metalia kuunteleva ja kokkaava potaatinystävä. Keittiössä kuka tahansa voi harrastaa kasvipatologiaa ja tehdä avausviiltoja.

Tee näin:

  1. Pese perunat hyvin ja töki haarukalla pottuihin parit reiät. Kääri yksitellen folioon.
  2. Heitä potaatit 200-asteiseen uuniin 1,5–2 tunniksi, pottujen koosta riippuen.
  3. Valmista tällä välin kastike. Silppua sipuli pieneksi silpuksi ja lohi vähän isommiksi paloiksi.
  4. Kippaa kulhoon kermaviili, sipuli ja lohi ja mausta suolalla, pippurilla, hyppysellisellä sokeria, limellä sekä tillillä. Sekoita keskenään ja laita jääkaappiin maustumaan siksi aikaa, kun potut kypsyvät.
  5. Kun perunat ovat pehmeitä, poista foliot, suorita autopsyt ja täytä viilto kastikkeella.
  6. Lusikoi sisukset parempiin suihin ruisleivän, kylmän maidon tai punaviinin kera.

Epin oma luonnehdinta:
”Uuniperunat ovat kyllä huonoimmillaankin erittäin maukasta syötävää. Valitettavan hidasta tehdä, mutta yleensä odottelu kyllä palakittee. Pelkästään jo voin kanssa syötynä maku on aika beyond puhumattakaan siitä, kun tekee kastikkeen kylkeen. Ite päädyin kylmäsavuloheen ihan vaan siitä syystä, että onhan se ihan jumalaisen makuista! Ei kannata läträtä liikaa mausteiden kanssa, keep it simple -periaate pätee tässäkin asiassa vallan hyvin.”

Megan tuomio:

”Uuniperunoiden valmistuksessa on paria eri kokkikuntaa, toiset tekevät X-viillon ennen uuniin laittamista, toiset haluavat päästä tökkimään ensin reikiä ja viiltelemään vasta sitten. Pottujen maustaminen etukäteen suolalla, pippurilla ja pienellä ripauksella öljyä tai voita on myös hyväksyttävää, mutta maukkaalla täytteellä se ei todellakaan ole mitenkään pakollista.mega_low
Kuuma solanum tuberosum sekä savua ja kylmää saanut salmo salar on todellakin mainio kombo ja myös yllättävän ravitseva satsi ihan pelkkänä pääruokanakin. Runsaalla kädellä annosteltunakin kastikkeella täyttää helposti 4–5 isompaakin perunaa, joten sen kanssa ei kannata pihistellä.
Modernit ja hätäiset kokit voivat käyttää valmistuksessa myös mikroa, mutta sen minkä ajassa voittaa, maussa häviää.”

 

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden
sivuilla tutkiva kulinaristi Miika ”Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku
vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa