Kärsimättömän kokin kärsimyksetön ateria – kokkausvuorossa Feastem

Resepti julkaistu Infernossa 8/2016.

Tässäpä sellainen vegaaninen ateriaduo, että Feastemin Eating Contest -kappale osuu paremmin kuin Famine Yearin Nälkävuosi. Näistä resepteistä ja molempien yhtyeiden ääntelystä vastaa Pete Eskelinen.

Tarpeet / alkuruoka:
Avokado-kikhernekeitto
– 2 dl kikherneitä
– 5 dl kasvislientä
– 2 rkl tahinia
– 3 valkosipulinkynttä
– 2 tl juustokuminaa
– 2 avokadoa
– oliiviöljyä
– 1 lime

Tee näin:
1. Valmista kasvisliemi ja siirrä sivuun odottamaan.
2. Kuullota valkosipulit oliiviöljyssä kattilassa, lisää juustokumina ja anna lämmetä hetki.
3. Lisää kikherneet, tahini ja kasvisliemi. Anna kiehua noin viisi minuuttia.
4. Lisää avokadot, soseuta sauvasekoittimella ja soppa on valmis. Annostele lautaselle, purista päälle riittävästi limenmehua ja nauti.

Sosekeitot ovat naurettavan helppoja valmistaa, ja reseptejä voi soveltaa lähes loputtomiin. Sekaan voi viskoa esimerkiksi chiliä tai suolapähkinöitä – vain mielikuvitus on rajana. Kikherne on mitä mainioin perusraaka-aine, reilu proteiinipitoisuus varmistaa että nälkä pysyy loitolla. Isommalla kattilallisella elää useamman päivän tai ruokkii suuremmankin joukon. Tälle keitolle sopii ruokajuomaksi jokin kevyt ja kuiva valkoviini ja musiikiksi Charles Bradleyn Changes (2016). Kuten ruoka, tämä levy on näennäisen kepeä, mutta paljastuu erittäin tanakaksi ja yllätykselliseksi.

Tarpeet / pääruoka:
Tofukiusaus
– paketti kylmäsavutofua
– 400 g peruna-sipulisuikaleita pakastealtaasta tai fiiliksen mukaan itse pilkottuna
– 2,5 dl kaurakermaa
– tuoretta tilliä
– valkopippuria
– sitruunapippuria
– suolaa

Tee näin:
1. Kaada peruna-sipuliseos uunivuokaan, pilko tofu pieniksi suorakaiteenmuotoisiksi palasiksi ja lisää joukkoon. Lisää kerma.
2. Mausta tillillä, suolalla ja pippureilla. Sekoita ja ripottele vielä mausteita pinnalle.
3. Paista uunissa 200 asteessa noin tunti (tai niin kauan kuin perunat kypsyvät). Pinta saa ottaa väriä ja olla rapea.

Tätä ruokaa tehdessä vituttaa ainoastaan pitkähkö kypsytysaika. Savutofun, tillin, suolan ja pippureiden yhteistulitus tuo kummasti mieleen lohikiusauksen, eli tämä herkku sopii oivasti märkäkorvaisellekin kasviskokille tai skeptisten kavereiden suostutteluun. Kiusausta tehdessä ei ehdi kuunnella hirveän eeppistä levykokonaisuutta. Lautaselle siis Dropdeadin nimikkolevy (1998). Jos annosta ei saa uuniin levyn keston reilussa vartissa, kannattanee pysytellä eineksissä. Kylkeen ruisleipää ja suolakurkkua, ruokajuomaksi joku saatanan hyvä olut, muttei kuitenkaan mitään kovin raskasta.

Peten luonnehdinta:
”Nämä pöperöt syntyvät kädenkäänteessä. Sen verran on pakko tunnustaa, että perheellisellä, työssäkäyvällä keski-ikäisellä ei ole hirveästi aikaa ja energiaa proffailla testikeittiön syvyyksissä. Nämä reseptit onkin pöllitty jostain muualta, mutta ne on hele-vetin toimiviksi todettu.”

Megan tuomio:
”Helppoudella ja nopeudella ei välttämättä ole suoraa vaikutusta makuun. Erityisesti tämä tulee esille avokado-kikhernekeitossa, joka tuo kokonaan uusia, raikkaita makuelämyksiä perinteiseen ärtsoppaan verrattuna. Tofu ei kiusauksessakaan yllätä maullaan, mutta ajaa asiansa vatsantäytteenä.”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!