Seitankebabtortillat – kokkausvuorossa Kuudes Silmä

Resepti julkaistu Infernossa 1/2017.

Kuudes Silmä -yhtyeen laulaja-kitaristi ja Teen Wolf Records -levykaupan/-lafkan pyörittäjä Jere on DIY-mies keittiötä myöten. ”Hail seitan” sen kuin kajahtaa kebabia tehdessä.

Tarpeet
Kebab
– 3 dl gluteenijauhoja
– 1 dl gram- eli kikhernejauhoja
– 2 rkl korppujauhoja
– 2 rkl aromisuolaa
– 1,5 rkl mustapippurirouhetta
– 2 rkl savupaprikajauhetta (tai paprikajauhetta ja puoli tl nestesavua)
– 1 rkl valkosipulijauhetta
– 3 rkl ketsuppia
– 3 rkl soijakastiketta
3 rkl öljyä
1 dl vettä

Marinadi
1 dl keitinlientä
0,25 dl tummaa balsamicoa
loraus soijakastiketta
1 rkl mustapippuria
1 rkl aromisuolaa
1 rkl paprikajauhetta
1 rkl ketsuppia
1 rkl valkosipulijauhetta
Tortillalätyt
3 dl durumvehnäjauhoja ja
2,5 dl maissijauhoja sekaisin (myös perusvehnäjauho käy)
0,5 tl suolaa
0,5 dl öljyä
2 dl vettä

Tee näin:
Kebab
1. Sekoita kuivat ainekset keskenään, ja toisessa kulhossa ketsuppi, soijakastike, öljy ja vesi.
2. Kaada nestettä jauhojen joukkoon koko ajan alustaen. Vaivaa taikinaa viitisen minuuttia ja muotoile siitä tanko.
3. Pistä uuni lämpiämään 175 asteeseen ja litran verran vettä kattilaan kiehumaan. Lisää sekaan kasvisliemikuutio sekä loraus soijakastiketta. Laita kiehuvaan veteen seitanpötkö ja keitä noin 15 minuuttia, kunnes se on turvonnut noin kaksinkertaiseksi. Säästä desi keitinlientä.
4. Kääri seitanpötkö kaksinkertaiseen folioon ja kypsennä uuniritilällä 45 minuuttia. Valmistele odotellessa marinadi.

Marinadi
Sekoita marinadiainekset kulhossa ja laita sivuun odottelemaan seitania. Seuraavaksi voitkin aloittaa tortillalättyjen vääntämisen.

Tortillalätyt
Sekoita ainekset ja vaivaa taikinaksi. Muodosta taikinasta pötkö ja pilko se 10–12 osaan. Lado taikinapalat litistettyinä päällekkäin lautaselle ja päällystä kelmulla.

Tässä vaiheessa seitan on varmaankin saatu uunista ulos ja sen voi siirtää parvekkeelle tai jääkaappiin vetäytymään. Kun pötkylä on jäähtynyt tarpeeksi, viipaloi se ohuiksi siivuiksi, sekoita palat marinadin joukkoon ja anna marinoitua viileässä vähintään 20 minuuttia.
Pilko sillä välin valmiiksi kasviksia kuten kurkkua, punasipulia, jäävuorisalaattia, tomaattia, vihreää chiliä ja korianteria. Kauli taikinapaloista ohuita lättyjä runsaassa jauhossa ja paista ne kuumalla pannulla molemmin puolin ilman rasvaa. Lado lautaselle ja laita toinen lautanen kanneksi päälle siksi aikaa, kun paistat seitansiivut rapsakoiksi. Täytä tortillat kebabilla, salaatilla ja vapaavalintaisilla sooseilla ja mätä naamaan!

Jeren luonnehdinta:
”Seitan ja varsinkin seitankebab – eli vebab! – eri muodoissaan on yksi mun suosikkisafkoista! Usein, jos sattuu olemaan vapaa viikonloppu, seitankebua on hyvä vääntää iso satsi kerralla ja pakastaa osa myöhempää käyttöä varten. Vaikka lähimarkettien hyllyt notkuvat jos jonkinmoista valmista vegaaniherkkua ja lihankorviketta, itse vannon oman seitanin väännön nimeen – saa just sellaista kun haluaa, ja kokkailuhan on muutenkin aivan helvetin nastaa hommaa!”

Megan tuomio:
”Omatekoisen kebabin ja tortillalättyjen valmistaminen on ollut mielessä pitkään, mutta mukavuudenhalu on vienyt lopulta voiton. Kebab-opinnot voi tosin aloittaa vegeversiostakin, valmistusmetodi kun on pitkälti sama. Suutuntumassa ja maussa on yllättävänkin vähän eroa aitoon asiaan, joten neitsytkosketus seitaniin on sekasyöntiin tottuneelle vallan positiivinen. Tämäkin annos on suuresti riippuvainen hyvistä raaka-aineista ja etenkin mausteista. Testaamalla ja varioimalla löytyy jokaisen suursyömärin kielen mennessään vievä kombinaatio, minkä jälkeen etnisiin ravintoloihin ei enää mieli hakeutua kuin korkeintaan ravintolaillan jälkeen tai sitä seuraavana päivänä.”

 

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!