Black metal -logoja virkkaava Molla Mills tahtoo koukuttaa myös miehet

24.02.2014

Infernon verkkotoimitus törmäsi viime viikolla Facebookissa valokuvaan virkatusta Behexen-logosta. Herätetty mielenkiinto vaati vastauksia ja lisätietoja.

Logon virkkauksen takana oli Molla Mills, 34-vuotias eteläpohjanmaalainen käsityökirjailija ja virkkausohjaaja. Millsin esikoisteos, vuosi sitten julkaistu Virkkuri-kirja julkaistaan tänä vuonna myös Pohjois-Amerikassa ja Mills onkin ilmeisesti melko kuumaa valuuttaa virkkausskenessä. Mills vastaili muutamaan Infernon kysymykseen ja lähetti kuvia sekä valmiista että työn alla olevista logoista.

Millsin toinen kirja, Virkkuri, muotoja ja pintoja näkee päivänvalon huhtikuun lopulla. Kirja keskittyy pintakuviointiin, jota varten hän on kehittänyt uuden virkkuutyylin, nimeltään optinen virkkaus.

molla-mills-behexen

Edellä mainittujen kirjojen sivuilta ei kuitenkaan taida löytyä ohjeita leveydeltään puolesta metristä jopa parimetrisiin black metal -logoihin. Mistä syntyi idea virkata metallibändien logoja?

– Logovirkkuuprojekti lähti liikkeelle viime keväänä virkkaamastani pienikokoisesta Slayer-logosta, joka oli lahja bändiä fanittavalle ystävälleni. Työstä tuli hauska ja erilainen virkkuutyö, ja Slayerin yksinkertaisen logon inspiroimana lähdin testaamaan hieman risuisempia logoja. Logon pikselöinti vaikuttaa sen tunnistettavuuteen juuri sopivasti: menee pieni hetki, ennen kuin työn kuvio selviää katsojalle.

– Lähdin seuravaaksi virkkaamaan Watainin logoa mustalla kalalangalla. Työstä tuli huomattavasti Slayerin logoa isompi. Innostuin projektista todenteolla ja luonnosvihossani on pitkä lista logoja odottamassa virkkuuta. Valitsin genreksi black metalin, koska se on hyvin epätyypillinen virkkuun aihealue.

molla-mills-beherit

Mills virkkaa logoja muun muassa työmatkallaan bussissa. Kanssamatkustajilta on tullut kommentteja, että miten hauskaa kun nuoret vielä virkkaavat. Työn aiheen – viisikantoineen ja black metaleineen – paljastumisen jälkeen jutunaiheet ovat usein tyrehtyneet.

– Projekti ravistelee käsityksiä estetiikasta ja yleisesti hyväksytyistä puheenaiheista, eli tässä tapauksessa kauniin ja klassisen ruutuvirkkuun kuviona onkin vielä tänä päivänäkin paheksuttu aihe. Kauniina nähty työ saa toisen merkityksen ja katsoja ei enää tiedä mitä mieltä hän on juuri kauniiksi tulkitsemastaan työstä.

– Haluan projektillani kunnioittaa pitkän linjan metallibändejä, jotka tahkoavat vuosikymmeniä omaa tyyliään läpi, muiden mielipiteistä välittämättä. Logovirkkaus on hyvää vastapainoa muulle virkkaustyölleni, joka on hyvin asiakaslähtöistä. Kirjani teen isolle yleisölle ja työt ovat monikäyttöisiä ja moniin makuihin sopivia.

Black metal -logoja Mills kaavailee ensimmäiseen omaan käsityötaidenäyttelyynsä kuluvan vuoden lopulla. Työt on myös tarkoitus saada eteenpäin, jotkut kenties käsityömuseoonkin.

– Käyttötaide-esineenä virkattu logo toimii seinällä taulun kaltaisena objektina, mutta koska töitä ei tärkätä muotoon, ne voidaan vapaasti käyttää taidetekstiilin tavoin sisustuksessa. Projektin tarkoitus ei ole ansaita mammonaa käyttämällä bändien valmiita logoja, vaan tuoda heidän työtään esille uusissa kanavissa.

molla-mills-darkthrone

Millsin kolmannella kirjalla on hieman yllättävä kohdeyleisö: miehet. Julkaisuajankohdaksi on suunniteltu kevättä 2015. Miten miehet saadaan virkkaamaan?

MiesVirkkuri tulee olemaan haastavin kirjani, koska minun on osattava ajatella miehen tavoin mistä käsityön tekemisen voisi aloittaa ja millainen käsityö on katu-uskottava. Poikien mielestä rättikässä ei ehkä ole kovin miehekästä touhua ja siihen aion puuttua suunnittelemalla monentyylisiä virkkuumalleja. Sisältönä tulee olemaan muun muassa Slayer-selkälippu, Misfits-käsinauha, knalli, työkalupakki, riippukeinu ja erilaisia pukineita, kaikki kuvallisin ohjein kerrottuna.

– Kirjan ykkösprioriteetteina ovat käsityön tekeminen ja sen tuoma hyvinvointi. Käsityö on tunnetusti mielihyvää tuottava, meditatiivinen työlaji, mutta se saattaa myös pikkuhiljaa kadota nuorten keskuudesta. Kirjan tavoitteena on aukaista käsityötä miehen elämäntapana, tulevaisuuden valtatrendinä on juuri omien elämäntapojen muuttaminen miellyttävimmiksi, ja terveellisimmiksi. Kirjassa ei silti saarnata vihreän ajattelun puolesta, vaan se pyrkii avaamaan luovan kanavan lukijasta itsestään lähtevänä voimana.

molla-mills-horna

– Luulen, että moni mies on kiinnostunut käsillä tekemisestä, mutta siitä ei juuri puhuta. Pojat ovat itse aloittaneet aikoinaan pipojen virkkausbuumin, joka on ehtinyt jo laantua. Hetki sitten uutisoitiin neulovasta nuoresta urheilijamiehestä. Minä haluaisin saada skeittimestojen nuoret pojat virkkaamaan siinä missä aikuiset hevarit ja gootitkin, siihen tarvitaan katu-uskottavia virkkuumalleja.

Virkkuukoukut polttelevat jo Infernon verkkotoimituksen käsissä. Minkälainen musiikki sopii kyseisen harrastuksen soundtrackiksi?

– En todellakaan ole kaikkiruokainen musiikin suhteen, vaan hyvin tarkka siitä mitä kuuntelen ja kuulen ympärilläni. Nuoruusvuosinani kuunnellut kotimaiset punkit kuten Silmäosasto ja Valse Triste ovat yhä soittolistallani. Entinen poikaystäväni avasi minulle parikymppisenä täysin uusia ovia metallimusiikkiin ja ambientiin. Silloisella soittolistalla oli paljon Akira Yamaokan sävellyksiä ja ambientia kuten Mz. 412, Beherit, Dead Can Dance ja Sunn O))).

molla-mills-watain

– Viime vuosina olen laajentanut makuani konemusiikin ja neofolkin suuntaan, joista eniten kuulokkeissa pyörivät Haujobb, Laibach, Ordo Rosarius Equilibrio ja Triarii. Kasarimusiikki menee joka tilanteeseen, erityisesti Sigue Sigue Sputnik ja Deine Lakaien. Noise myös on tämän päivän inspiraation lähteeni. Ystäväpiiriini kuuluu noisemuusikoita ja heidän kanssaan käyn nauttimassa noisea aika ajoin.

– Livekeikoille ehdin vain harvoin, mutta kun ehdin, on mukanani yleensä lanka ja koukku. Ei suinkaan tylsistymisen varalle, vaan tuplaelämyksiä luomaan!

Lisätietoja Millsin kirjoista ja muista projekteista löytyy hänen Facebook-sivultaan.

Lisää luettavaa