Sunnuntaina Suomessa nähtävä Metal All Stars: ensimmäisestä tiedotteesta tähän päivään

01.04.2014

Metal All Stars -konsertti järjestetään sunnuntaina 6. huhtikuuta Helsingin Hartwall-areenalla. Ensimmäisessä lehdistötiedotteessa 22. lokakuuta lupailtiin yli kolmituntista spektaakkelia, jossa metallilegendat esittävät yhtyeidensä kappaleita.

Seuraavalla viikolla Metal All Starsin Suomen-keikan päivitetystä esiintyjälistasta puuttuivat alkuperäisessä tiedotteessa mainitut Tom Araya, Rob Halford ja Marty Friedman. Liput tapahtumaan olivat olleet myynnissä jo lähes viikon.

Metal All Stars -kiertue starttasi 23. maaliskuuta Bulgariasta. Samana päivänä tiedotettiin, että Phil Anselmo ja Nick Menza eivät ole mukana kiertueella. Myös Cronos puuttui lavalta – kahden ensimmäisen konsertin jälkeen tiedotettiin hänen sairastuneen, mutta saapuvan esiintymään heti luvan lääkäriltä saatuaan. Cronosta ei ole vielä nähty Metal All Stars -keikoilla.

Tällä hetkellä Metal All Starsin kokoonpano näyttäisi olevan: solistit Joey Belladonna, Udo Dirkschneider, Max Cavalera, Brian Fair ja Kobra Paige, kitaristit Zakk Wylde, Jon Donais, Jasin Todd, Ross the Boss ja Jesse Bilson, basistit Rob ”Blasko” Nicholson ja Matt Bachand sekä rumpalit Aaron Rossi ja Elias Bones.

Edellä mainittujen lisäksi Suomeen on odotettavissa lisävahvistuksiksi Joe Lynn Turner ja Vince Neil sekä Menzaa paikkaava Kenny Earl ”Rhino”.

Infernon toimitukseen on tullut yhteydenottoja pettyneiltä faneilta, jotka ovat ostaneet 59–99 euron hintaiset pääsyliput. Osa kokee tulleensa petetyksi isoimpien nimien perumisen johdosta, osa virheellisen mainonnan, sillä ainakin Friedman ja Araya ovat irtisanoutuneet koko kiertueesta.

”Konsertin järjestäjä ei ole käyttänyt artistien nimiä virheellisesti mainonnassa vaan on toiminut niiden ohjeiden ja nimien mukaan, joita se on saanut kiertueen kansainväliseltä järjestäjältä. Suomen-konsertin järjestäjä on parhaansa mukaan yrittänyt järjestää korvaavia esiintyjiä peruuntuneiden tilalle”, kommentoi Tomi Lindblom.

Lindblom vastaa Suomen, Ruotsin ja Baltian Metal All Stars -konserttien järjestäjän, EM Concertin, tiedotuksesta. Kansainvälisen Metal All Stars -kiertueen järjestäjinä ovat yhdysvaltalaiset Gabe Reed Productions sekä Kendra Helms Media.

Minkälaisia oikeuksia pettyneillä faneilla on? Kysyimme lipunmyynnin ammattilaiselta, Tiketin toimitusjohtajalta Mirva Merimaalta. Merimaa painottaa, ettei ota kantaa kyseiseen tapahtumaan, vaan kommentoi yleisellä tasolla:

”Jos pääesiintyjät peruvat, niin usein koko tapahtuma perutaan. Mutta jos tapahtuma viedään läpi ja perumisten tilalle hoidetaan korvaavaa ohjelmaa, niin yleinen kanta on, että tapahtumanjärjestäjän ei tarvitse korvata ostettuja lippuja. Järjestäjä voi toki toimia halutessaan asiakaspalvelijana tällaisissa tapauksissa ja tarjota hyvitystä tai mahdollisuuden palauttaa ostetut liput.”

On hyvä muistaa myös, että lippukauppiaat toimivat vain välittäjänä järjestäjän ja asiakkaan välillä. Päätöksen hyvityksistä tai palautuksista täytyy tulla järjestävältä taholta.

Kyseinen tapaus ei ole Kilpailu- ja kuluttajaviraston Rikhard Merikoskelle tuttu, sillä kuluttaja-asiamiehelle ei ole tullut yhteydenottoja Metal All Starsista. Merikoski kommentoi niin ikään yleistä käytäntöä ja on samoilla linjoilla Merimaan kanssa:

”Mainonnan tulee vastata sovittua. Yksittäisten artistien keikoilla se on helppoa – mikäli artisti peruu, myös keikka usein perutaan. Useiden artistien tapahtumissa pyritään arvioimaan kokonaisuutta objektiivisesti – mikäli suosikkibändisi peruu, ei se vielä välttämättä ole peruste rahojen takaisin saamiselle. Jos kokonaisuutta arvioidessa havaitaan virheitä sovittuun, virheiden vakavuuden perusteella voidaan ensin tarjota hinnan alennusta tai viimeisenä keinona purkaa sopimus.”

Mikäli asiakas on sitä mieltä, että mainonta ei ole vastannut luvattua sisältöä, Merikoski kehottaa tekemään asian selväksi ennen tapahtumaa:

”Yksittäisen asiakkaan kannalta vaikuttavia tekijöitä ovat myös lipunostohetki ja reklamaation ajankohta. Eli jos olet ostanut lipun perumisista kuultuasi tai menet paikalle ennen järjestäjälle reklamoimista tai ottamatta yhteyttä kuluttajaoikeusneuvojaan, on vaikea kuvitella olevansa oikeutettu hyvityksiin.”

Lisää luettavaa