Ilmoitus: Näin sähkön ALV-alennus näkyy sähkölaskullasi

Sähkön korkea markkinahinta on saanut monet suomalaiset vetämään lompakkonsa nyörit entistä tiukemmalle. Tilannetta ei ole auttanut se, että raju inflaatio nostaa elinkustannuksia samalla, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu.

20.12.2022

Mainos: Sähkön-kilpailutus.fi

Juuri sodan jatkuminen olikin painava syy sille, miksi eduskunnan syksyn budjettiriihessä tehtiin päätöksiä siitä, millä tavalla suomalaisten kotitalouksien ponnisteluja historiallisen kalliin sähkön suhteen saataisiin helpotettua.

Yksi päätös johti määräaikaisen sähköenergian arvonlisävero-alennuksen käyttöönottoon, ja alennus astui voimaan tämän vuoden joulukuussa.

Sähkön ALV-alennus herättää kommentteja puolesta ja vastaan

Vaikka sähkön arvonlisävero-alennuksen, eli ALV-alennuksen odotetaan tuovan monille suomalaisille kotitalouksille jopa satojen eurojen säästöjä, määräaikaisen alennuksen käyttöönotto on herättänyt hyvin ristiriitaisia tunteita.

Ongelmana pidetään erityisesti sitä, että alennus ei kannusta ihmisiä säästämään sähkössä, sillä hyöty perustuu prosenttialennukseen, mikä on luonnollisesti sitä suurempi, mitä enemmän kuluttaa.

Alennuksen myötä sähkön myyntiin sovellettava arvonlisäverokanta on laskenut väliaikaisesti 24 prosentista 10 prosenttiin. Käytännössä tämä alennus voi näkyä esimerkiksi sähkölämmitteisen omakotitalon sähkölaskussa jopa satojen eurojen säästönä.

Juuri näiden kotitalouksien uskotaan kärsivän sähkön kalliista hinnasta talven aikana eniten, koska lämmityskustannukset kasvavat.

ALV-alennus annetaan automaattisesti jokaisessa sähkölaskussa, mikä tarkoittaa sitä, että myös ne, jotka ehtivät solmia edullisemman kiinteän sähkösopimuksen ennen hintojen kallistumista, saavat alennusta jo entuudestaan edulliseen sähkölaskuun. Luonnollisesti näissä sähkölaskuissa alennus ei toki ole kovin merkittävä.

Samalla tapaa pienessä kerrostaloyksiössä asuvan henkilön sähkölaskuun ALV-alennuksen ei odoteta tuovan merkittäviä muutoksia. Lisäksi ei tiedetä, miten alennus tulee vaikuttamaan uusiin, talven aikana solmittuihin sopimuksiin ja mahdollinen hyöty tulee esille vasta ajan myötä.

Veroalennus on tämän vuoksi herättänyt joissakin asiantuntijoissa merkittävää kritiikkiä, sillä alennuksen todellisia vaikutuksia eri tyyppisiin sähkösopimuksiin ei ole tutkittu ollenkaan. ALV-alennuksen siirtyminen kuluttajan sähkölaskuun jääkin loppujen lopuksi sähköyhtiöiden vastuulle.

Mitä omalta sähkösopimukselta on odotettavissa?

Tällä hetkellä kaikki sähkösopimukset ovat kalliita. Parhaimmassa tilanteessa ovat ne, jotka ehtivät solmia edullisemman määräaikaisen sopimuksen ennen hintojen kallistumista, sillä näissä sopimuksissa sähkön hinta pysyy lukittuna sopimuksen raukeamiseen saakka.

Tällaiset sopimukset ovat kuitenkin historiaa, sillä suurin osa sähköyhtiöistä ei enää edes tarjoa määräaikaisia sopimuksia sähkön kallistumisen myötä.

Paras keino pitää oma sähkölasku kurissa onkin säästää omassa sähkönkulutuksessa ja seurata sähkömarkkinoiden kehittymistä. Sähkö kannattaa kilpailuttaa tasaisin väliajoin osoitteessa Sähkön-kilpailutus.fi, sillä sähköyhtiöt päivittävät sopimusten hintoja hyvin usein.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen voi auttaa säästämään sähkölaskussa jopa enemmän kuin ALV-alennus. Kilpailuttaminen on ilmaista, eikä sido solmimaan uutta sopimusta, jos edullisempaa hintaa ei löydy.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi kilpailuttaa niin usein kuin haluaa ja sähköyhtiön vaihtaminen onnistuu helposti verkossa. Säännöllinen kilpailuttaminen auttaa lisäksi pysymään paremmin ajan tasalla sähkömarkkinoiden kehittymisestä, mikä saattaa puolestaan auttaa varautumaan tuleviin muutoksiin hieman paremmin.

Riittääkö kaikille sähköä?

Juuri nyt mediassa käydään kuumaa keskustelua siitä, tuleeko sähköä riittämään kaikille talven aikana. Pakkasten saapuessa sähkönkulutus kasvaa ja ALV-alennus voi viedä monilta ihmisiltä motivaation säästää sähköä. Seurauksena tästä voi olla se, että sähkömarkkinoiden epävakaat heittelyt jatkuvat, jolloin tästä kärsivät ensimmäisenä ne, joiden sähkösopimus on sidottu pörssisähköön.

Suomessa suurimmat odotukset on käännetty tällä hetkellä Olkiluoto kolmoseen, jota ei ole odotuksista huolimatta saatu vielä toimimaan täydellä teholla. Lisäksi Suomi on hyvin riippuvainen Ruotsissa tuotetusta sähköstä. Muun Euroopan painiessa vakavan energiakriisin kynnyksellä, kysyntä Ruotsin vientisähkölle tulee olemaan talven aikana valtava.

Se, riittääkö kaikille sähköä koko talveksi, on edelleen suuri kysymysmerkki, mutta suunniteltuihin sähkökatkoihin saatetaan joutua turvautumaan. Sähkönkulutuksessa säästäminen auttaa laskemaan kysyntää, mikä puolestaan tuo hintavakautta sähkömarkkinoille. Lisäksi säästäminen voi auttaa hillitsemään sähköpulaa talven aikana.