Ilmoitus: Parhaimpia raskaita rakkausteemaisia kappaleita eri vuosikymmeniltä

Rakkaus on toisinaan yksi raskaimpia ja parhaimpia asioita, joita voi ihmiselämässä kokea.

10.02.2021

Ilmoitus: Rakkaus aiheuttaa suuria tunteita niin hyvässä kuin pahassa. On jopa tutkittu ja todettu, että äärimmillään rakkauden menetys voi aiheuttaa särkyneen sydämen oireyhtymän johtaen sydänkohtaukseen. Ei ole mitenkään yllättävää, että rakkauden käsitteleminen on säännöllisesti läsnä myös raskaamman rockin sanoituksissa ja kappaleiden teemoissa.

Rakkautta on käsitelty raskaassa musiikissa aina alkuvuosikymmenistä lähtien. Aiheen tiimoilta on julkaistu lukuisia klassikoiksi muodostuneita kappaleita legendaaristen bändien esittäminä. Esittelemme tässä vain muutaman esimerkin eri vuosikymmeniltä aina alkaen 1970-luvulta 2010-luvulle asti. Valittuina ovat kappaleiden nimessä sanan love sisältäviä ja enemmän tai vähemmän raskaita rock-klassikoita.

 

Rakkauden vuosikymmen raskassarjalaiset

Hippien laulaessa kepeästi rauhasta ja rakkaudesta sekä levittäen seksuaalisen vapautumisen sanomaa niin henkisesti kuin fyysisestikin, alkoivat myös rokkarit tehdä aiheesta asiaankuuluvia kappaleita. Vuonna 1975 aloitteleva australialainen bändi nimeltään AC/DC julkaisi debyyttilevyn High Voltage, joka sisälsi rakkauden kaipuuta tihkuvan kappaleen nimeltä Love Song. Hidastempoisessa ja kevyensäröisellä kitaralla säestettynä Bon Scott kaipailee Jean nimistä tyttöä kertoen itkevänsä, jos Jean jättää hänet. Kappale ei päässyt enää mukaan seuraavana vuonna julkaistuun kansainväliseen levitykseen lähteneeseen versioon High Voltage levystä. Kenties nuoruuden rakkaudentunnustusta hitaalla poljennolla toistava kappale ei sopinut tavoiteltavaan kansainväliseen rock-imagoon. Introssa voi kuulla jotain samaa, kuin vuosia myöhemmin ilmestyneen Thuhderstruck hitissä ja muutekin Love Song on soundiltaan tunnistettavaa AC/DC:tä.

Kevyimmästä päästä on myös Nazarethin Love Hurts vuodelta 1976, joka tosin on alun perin jo 1960-luvulla tehdyn kappaleen uusintaversio. Megahitiksi noussut kappale on edelleen tunnettu kautta maailman erittäin riipivänä rakkauden tuskan ilmentäjänä. Toisenlaista rakkaudenosoitusta tarjosi sitten vuosikymmenen lopulla 1979 KISS suurhitillään I Was Made for Lovin You, jossa liikutaan huomattavasti itsevarmemmissa ja suorasukaisemman toiminnan tunnelmissa. Kappaleen rytmiikkaa ja dynamiikkaa sekä sanoituksia unohtamatta, on pidetty erinomaisena musiikkina sänkypuuhiin, tai missä ikinä sitä kukin haluaakaan puuhailla.

 

Tukkahevimiesten rakkauslauluja

Def Leppardin Love Bites oli yksi menestyneimpiä kasarirockslovareita. Se nousi julkaisuvuonna 1988 USA:n Billboard-listan ykköseksi. Kertosäkeessä Joe Elliot laulaa, kuinka rakkaus saa hänet sekaisin onnesta. Kappale on hidastempoinen ja sympaattinen balladi, joka sopii niin illan viimeiseksi hitaaksi kuin taustamusiikiksi eksoottisella rannalla auringonlaskua katseltaessa häämatkalla sen oikean kanssa. Kappaleen menestyksen myötä bändin faniyleisö ympäri maailman meni sekaisin ja rakastui bändiin. 

Scorpionsin Klaus Meine aiheutti pistoja särkyneissä sydämissä vuonna 1984 julkaistun Still Loving You kappaleen myötä. Usein 80-luvun nuorisodiskoissa soinut slovari on tämän jutun kirjoittajankin mieleen jäänyt lämpimänä muistona. Kitaraintron aikana kahden Kukkurasta täysi-ikäisen tuttavan avulla hankitun keskioluen nousutuiskeessa sain kerättyä riittävästi rohkeutta ja kysyin koulun toiseksi kauneimmalta tytöltä suotumusta hitaaseen tanssiin. Hän suostui ja tytön kavereiden hihitellessä seinustalla koin ikimuistoisen kokemuksen hoippuessani unelmien tyttö sylissäni tanssilattialla muutaman minuutin ajan Klaus Meinen laulaessa ”I´m still loving youuuuuuu….”. Olisipa vain kappale ollut pitempikestoisempi, sillä sen päättyminen päätti myös ensimmäisen rakkauskokemukseni tytön kipittäessä takaisin kavereidensa luokse. Terveisiä vaan Paulalle, tanssipartnerilleni, jos tätä luet.

Toisaalta omiin muistoihini liittyvät myös kasarin rankemmat rakkauslaulut, joiden sanoja tosin varhaisteininä tuskin ymmärsin, mutta hienoilta kuulostivat W.A.S.P.:n Love Machine ja Judas Priestin Turbolover. Kovalta kuulostavien rumpuosuuksien vuoksi valitsin näistä kahdesta ensiksi mainitun soitettavaksi kopioidulta TDK C-kasetiltani koulun levyraadissa ja nappasin vahvan jumbosijan. Vain hieman aiemmin julkaistu Lambada vei selkeän voiton. Tappio kirvelee vieläkin muistoissani.

 

Ysärillä roihuaa goottirakkaus

Vuosikymmenen puolivälissä 1996 julkaistiin goottimetallin yhdeksi klassikoksi muodostuva October Rust -levy Type O Negative -yhtyeeltä. Levy jatkoi bändin aiemman Bloody Kisses -levyn tyyliä ja kappaleessa Love You to Death solisti Peter Steele vakuutti kuolemaan asti johtavaa alamaisuuttaan gootti-dominalle. Rakkauden puolesta ollaan kautta aikain oltu valmiita jopa kuolemaan, eikä goottirakkaus ole tässä suhteessa poikkeus. 

Tätä vuosikymmentä ei voi ohittaa nostamatta esiin suomalaista Love-metal genren luojaa. HIM julkaisi debyyttialbumin 1997 ja se sisälsi raskaan sarjan rakkaustunnustuksen kappaleessa When Love and Death Embrace. Raketin lailla suosion noussut HIM herättää myös haikeita muistoja kirjoittajassa, sillä HIMin debyyttilevyn levynjulkistamiskeikan näkeminen Tavastialla 35 markan sisäänpääsylipun hinnalla oli vasta täysi-ikäistyneelle heviklopille ikimuistoinen kokemus. Illan kruunasi keikalla tavattu goottityttö, jonka kanssa tuli vietettyä lämminhenkinen yö keikan jälkeen. Terveisiä Outille, jos tätä luet.

Pelkkää goottirakkautta vuosikymmen ei todellakaan ollut. Lukuisat ysärin kovimmat bändit julkaisivat rakkautta tavalla tai toisella käsitteleviä kappaleita. Esimerkiksi aiemmin mainittu Def Leppard julkaisi 1992 kappaleen Make Love Like a Man, jonka nimi kertoo kaiken olennaisen sanoituksien sisällöstä.  Saman vuonna legendaarinen Pantera kertoi kappaleessa This Love tarinaa pakkomielteisen omistavasta rakkaudesta ja eihän sellainen rakkaus koskaan pääty hyvin. Itse kappale on kuitenkin taattua jytkyvää Panteraa, tosin hieman totutusta hitaammalla poljennolla ennen loppuhuipennusta.

 

Vuosituhannen vaihteen jälkeen rakkauden sinfoniaa ja äärimetallia

Rakkauden valtakunnasta Ranskasta lähtöisin oleva Gojira julkaisi ensimmäisen studioalbuminsa vuonna 2001 ja se sisälsi omaperäisen kappaleen nimeltä Love. Kevyen atonaalisesti alkava kappale maalailee rakkaustarinaa kuusta – tai jotain sinnepäin. Kuten bändin musiikki, joka sisältää tempovaihteluita blast beatista laahaavaan jytkeeseen, myös sanoitukset ovat monimutkaisia ja monitulkintaisia. Upeaa taidetta.

Suomalainen Nightwish jatkoi menestystarinaansa 2000-luvulla julkaisemalla levyn Once vuonna 2004. Levyllä kuultava eeppinen Ghost Love Score on säveltäjä/sanoittaja Tuomas Holopaisen mestariteos. Kappaleen sanoitusten merkityksestä löytyy runsaasti mielipiteitä. Vahvaa kannatusta saa tulkinta rakkauden kohteen menetyksen aiheuttamasta tuskasta. Bändin musiikkiin liittyy kirjoittajalla niin upeita kuin myös hyvin tuskaisia muistoja rakkauden löytämisestä ja menetyksestä. Joskus joitain kappaleita ei pysty yksinkertaisesti enää kuuntelemaan niihin liittyvien surullisten muistojen vuoksi. Onneksi Ghost Love Score tarjoaa kuitenkin niitä hyviä muistoja, sillä tätä teosta on nautinto kuunnella vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

 

Grammy palkinto aidon rakkauden puolesta

2010-luvun kovimpia rakkausbiisejä edustaa hard rock bändi Halestromin myrskyisä Love Bites (So Do I) kappale, joka pääsi ilmoille vuonna 2012 ja sai arvostetun Grammy-palkinnon kategoriassa ”Best Hard Rock/Metal Performance”. Kappale jätti taakseen ehdolla olleita metallimusiikin legendoja, kuten Megadeth, Anthrax, Iron Maiden ja Lamb of God. Kiitospuheessaan bändin laulaja Lzzy Hale kiitti erityisesti Lamb of God ja Iron Maiden -yhtyeitä, jotka ovat toimineet hänelle suurena inspiraationa ja esikuvina. Itse kappale kuvastaa laulajan kommenttien mukaan vastaiskua valtamedian toitottamille näkemyksille rakkaudesta. Hale kehottaa kuulijoitaan rakastamaan ketä he haluavat ja miten he haluavat, sekä ottamaan aidosta rakkaudesta kaiken irti. Rakkauden tunne voi tuntua kuin puraisulta. Sitä ei pidä pelästyä, vaan siihen kannattaa vastata yhtä voimakkaalla puraisulla. Hyviä neuvoja.

Viimeisimpänä rakkauskappaleena mainittakoon ruotsalaisen Opeth yhtyeen eteerisen kaunis Lovelorn Crime vuodelta 2019. Kukapa ei olisi kokenut vähintäänkin ihastusta henkilöön, joka ei yrityksistä huolimatta koe samaa tunnetta takaisin. Pettymyksen tuska on katkeraa laulajakitaristi Mikael Åkerfeldtin sanoituksissa ja herkässä tulkinnassa. Vapaasti suomennettuna kohta, jossa Mikael laulaa ”Voit aina halveksia minua, mutta minä odotan silti sinua ikuisesti” lyö tikarin sydämeen kaikille niille, jotka ovat kokeneet elämässään rakkauden osoituksensa vastavuoroisuuden puuttumisen.

 

Yhteenveto

Edellä mainitut kappaleet pitävät sisällään vain murto-osan upeista ja raskaista rakkauslauluista kautta aikain. Musiikilla on vahva vaikutus muistoihin ja jokaisen kaltaiseni setämiehen kannattaa vaalia omia muistoja ja joskus palautella mieliin niitä herkkiä hetkiä, mitä on tullut elämän varrella koettua musiikin tahdissa. Nuoremmille kerrottakoon neuvoksi: kerätkää rohkeasti muistoja rakkauden tuntemuksista. Ne ovat mittaamattoman arvokasta henkistä pääomaa, jonka arvon ymmärtää vasta vanhemmalla iällä.

Lisää luettavaa