Mainos: Vertaa lainoja ja säästä kuluissa

Lähes kaikille meillä tulee elämässä tilanteita, jolloin lainan nostaminen on ajankohtaista.

06.09.2023

Mainos: NordSek

Lainan tarve voi liittyä suurempiin hankintoihin, kuten kodin ostoon tai auton hankkimiseen. Se voi olla myös arkisempi tarve esimerkiksi laskujen maksuun tai pesukoneen rikkoutumiseen. Lainan nostaminen on aina tärkeä päätös, joten ennen pankin valitsemista on hyvä tutkia eri lainavaihtoehtoja.

Miksi lainojen vertailu kannattaa?

Vakuudettoman lainan korko ja muut kustannukset voivat vaihdella suuresti eri luotonantajien välillä. Koska pankit tekevät asiakaskohtaisen lainatarjouksen – selvität edullisimman lainan hinnan vain hakemalla lainaa eri pankeista.

Lainavertailu kannattaa, sillä voit saada toisesta pankista lainaa 4% ja toisesta 20% korkotasolla. Pankkivertailu auttaa löytämään edullisimman koron nopeasti – jolloin sinulla on käytössä markkinoiden edullisin korkotarjous.

Voit vertailla lainassa koron ja kulujen lisäksi myönnettävää lainasummaa ja kuukausierää. Koska vakuudetonta lainaa myönnetään pankista riippuen 1000 eurosta 60 000 euroon maksuajan ollessa 1 – 15 vuotta – voi lainan kuukausierä vaihdella paljon eri pankeissa.

Vakuudettoman kulutusluoton keskikorko oli 9,3%

Suomen Pankin tilaston mukaan vuoden 2022 viimeisellä vuosineljänneksellä uusien myönnettyjen kulutusluottojen keskikorko oli 9,3%. Keskimääräinen kulutusluoton määrä oli 9300 euroa.

Vaikka keskikorko asettuu 9,3% uusissa lainoissa, ei tilasto paljasta lainojen koron suurta vaihteluväliä. Pankit voivat myöntää vakuudettomalle lainalle 4 – 20% koron. Koska jokainen pankki tekee lainapäätöksen ja hinnoittelun asiakaskohtaisesti, voi korkotasot vaihdella samalla asiakkaalla huomattavasti eri pankeissa.

Maksuaikaa 1 – 15 vuotta

Vakuudettoman lainan maksuaika vaihtelee 1 ja 15 vuoden välillä. Tyypillisesti muutaman vuoden maksuaikaa tarjotaan pienille alle 3000 euron lainoille, sillä suuremmassa kulutusluotossa lainan kuukausierä muodostuu suureksi lyhyellä takaisinmaksuajalla.

Voit valita lainaan aina lyhyemmän maksuajan, mitä pankit alunperin tarjoavat. On hyvä muistaa, että vakuudettoman lainan voi lisäksi maksaa pois milloin vain. Jos esimerkiksi löydät tilalle edullisemman lainan muualta, kannattaa laina maksaa pois ja ottaa tilalle toinen edullisempi laina.

Vertaile lainan kuukausierää

Lainavertailu kannattaa tehdä koron lisäksi kulutusluoton kuukausierälle. Lainan kuukausierä on hyvä mitoittaa omaan talouteen sopivaksi. Ennen sopivan kuukausierän valitsemista on hyvä laskea auki omat tulot ja menot – jonka jälkeen voit hahmottaa sinulle sopivan maksuerän joka kuukaudelle.

Lainan kuukausierä on kiinteä, joten se pysyy samana koko laina-ajan. Tästä syystä vakuudettoman lainan takaisinmaksu ja budjetointi on helppoa, sillä muuttuva viitekorko ei vaikuta lainan kuukausierän määrään.

Säästä rahaa näillä vinkeillä

Paras lainatuote löytyy edullisen koron perusteella. Tässä muutama vinkki siihen, kuinka löydät parhaan ja edullisen koron vakuudettomalle lainalle:

1. Kilpailuta korko ja pankit

Yleinen virhe on hakea lainaa vain omasta pankista ja jättää tekemättä pankkivertailu. Voit kilpailuttaa nopeasti eri pankit Nordsekin lainapalvelun avulla, jossa lainahakemus lähetetään kymmenille eri pankeille.

2. Vertaa todellista vuosikorkoa

Kun vertaat lainan kustannuksia keskenään – vertaile etenkin todellista vuosikorkoa. Todellinen vuosikorko kertoo, paljonko maksat lainasta kustannuksia vuositasolla. Se ottaa huomioon nimelliskoron lisäksi tilinhoitomaksun ja muut kustannukset.

3. Valitse edullisin korkotarjous

Lainan vertaileminen ei auta, mikäli et valitse sen avulla edullisinta korkotarjousta. Yleensä vakuudettomaan lainaan kannattaa valita aina halvin lainatarjous, sillä vakuudettoman lainan suurimmat erot liittyvät aina lainan kustannuksiin.

4. Täytä lainahakemus huolella

Kun täytät lainahakemuksen oikein, saat mahdollisimman monta korkotarjousta vertailuun. Virhe hakemuksessa voi johtaa hylättyyn luottopäätökseen, jolloin et saa välttämättä edullisia korkotarjouksia katsottavaksi.

5. Toimita liitteet

Vakuudetonta lainaa voit hakea ilman liitteitä. Kuitenkin ennen lainan maksua tilille pankit haluavat nähdä todisteen palkkakuitista tai verotodistuksesta. Toimittamalla liitteet ajoissa saat lopullisen lainapäätöksen ja rahat tilille nopeasti.

6. Liitä hakemukseen rinnakkaishakija

Lainaan kannattaa liittää toinen takaaja, kun haluat edullisemman koron lainalle. Koron lisäksi voit saada korkeamman lainasumman käyttöön, kun lainalle annetaan useampi henkilötakaaja.

Lisää luettavaa