2010-luvun Emperor? – arviossa Deafheaven

Levyarvio julkaistu Infernossa 10/2015.

24.12.2015

Deafheaven
New Bermuda

Anti
3_5_kirvesta

San Franciscosta saapuva Deafheaven löi läpi edeltävällä Sunbather-levyllään (2013). Black metal -hipsterien keskuudessa palvottu kiekko herätti huomiota esimerkiksi arvostetussa Pitchforkissa, jossa Sunbather valittiin kuluvan vuosikymmenen sadan merkittävimmän levyn joukkoon, sijalle 26. Muita listalle yltäneitä artisteja olivat muiden muassa Beyoncé ja Kanye West.

Kaiken black metal -estetiikan kaukaa kiertävä Deafheaven oli vielä Sunbatherillä jokseenkin utuinen tunnelmoija, mutta New Bermudalla bändi kiristää metalliruuviaan tiukemmalle. Blastbeatin, tremolosahauksen ja kärinälaulun sekaan on ujutettu myös – bändin omien sanojen mukaan – ”Slayer-vaikutteisia riffejä”, jotka kuulostavat tässä yhteydessä ainoastaan b-luokan thrashriffeiltä.

Herkkyyttä ja raakuutta musiikissaan oivasti yhdistelevä jenkkiyhtye tuntuu saaneen tästäkin huolimatta musiikkinsa tasapainoon. Alcestin ja Wolves in the Throne Roomin kaltaisten genrepioneerien vaikutus kuuluu selkeänä, mutta New Bermudalta löytyy myös paljon omaa sävyjä ja rautaista moniosaamista.

Dogmaattisuudessaan tarpovassa black metal -genressä on viehätyksensä, mutta ajoittain tarvitaan Deafheavenin kaltaisia bändejä sekoittamaan soppaa ja herättämään kärkkäitä vastaiskuja. On ehkä hieman liikaa kutsua Deafheaveniä 2010-luvun Emperoriksi, mutta levyä kuunnellessa ei voi olla muistelematta närkästystä, jonka Emperor-levyn kanteen painettu ”Emperor Performs Sophisticated Black Metal Art Exclusively” -statement aiheutti vuonna 1997.

Mielenkiintoista nähdä, mihin genresääntöjen uhmaaminen tulee Deafheavenin vielä viemään.

Lisää luettavaa