Ajalleen poikkeuksellista, yhä kuuntelua kestävää kamaa – arviossa Mustan Kuun Lasten kokoelma

Julkaistu Infernossa 1/2022.

MUSTAN KUUN LAPSET
Ei sävyjä pimeässä – The Complete 90’s Collection
INVERSE

Mustan Kuun Lasten vuosi 2021 on mennyt pöytälaatikoita kaivellen. Alkuvuodesta ilmestynyt Kruunu sisälsi akustisia versioita vanhoista kappaleista ja Ei sävyjä pimeässä on nimensä mukaisesti kokoelma yhtyeen 1990-luvun pienjulkaisuista.

MuKuLat on ollut suomalaisessa raskasmetallissa aina oma lukunsa, mikä ilmenee hyvin kahden ensimmäisen demon materiaalista. Kokonaan suomenkieliset tekstit ja hetkittäiset goottirockvivahteet yhdistettynä melodiseen dark/black metaliin oli ajalleen poikkeuksellista kamaa, joka kestää kuuntelua tänäkin päivänä.

Moni pitää Prologi-ep:tä (1998) bändin uran kohokohtana, eikä aivan suotta. Viiden biisin julkaisu on melkoinen hittikimara, joka sekin kuulostaa vuosien kuuntelutauon jälkeen odottamattoman tuoreelta – jopa tuoreemmalta kuin sen jälkeen ilmestyneen Azaghal-splitin kappaleet.

Reilusti päälle tunnin kokoelma on hyvä katsaus bändiin, joka on tehnyt hommaansa täysin muista piittaamatta. Jotain yhtyeen omasta linjasta kertoo, että samanlaisia bändejä ei ole tullut neljännesvuosisadan aikana vastaan käytännössä yhtään.

Lisää luettavaa