Alansa kärkeä edustava teos – arviossa Riutta

Julkaistu Infernossa 8/2021.

18.11.2021
RIUTTA
Enne
GUNKANJIMA

Pohjoispohjalainen Riutta porautui allekirjoittaneen tietoisuuteen vuonna 2016 ilmestyneellä toisella levyllään Sinun täytyy elää vielä kerran. Yhtye esitteli tyylikästä tummareunaista suomiprogea ajoittaisilla raskaammilla painotuksilla ja vakuutti kertaheitolla.

Kolmosalbumillaan Riutta upottautuu aiempaa syvempiin vesiin. Yleistunnelma on sanalla sanoen haikea, mitä entistä kaakommas pyöritetyt särönappulat tukevat hienosti. Kyse ei todellakaan ole mistään pakotetusta raskauden lisäämisestä, vaan Riutta soi yhä vaivatta tismalleen omana itsenään. Nyt takana vain seuraa painavampi kivireki.

Enne on levy, jota täytyy suositella kaikille melankolisesta rockmusiikista pitäville. Parista yli kymmenminuuttisesta raidasta huolimatta se jättää vaikutelman napakasta, vain asiaa sisältävästä teoksesta. Biiseissä on käänteitä, mutta ne myös tarttuvat, ja yhtyeen hämyiset perinteet tiedostava mutta raikas sointi välittää silkkaa rakkautta valittua uomaa kohtaan. Lyriikatkin toimivat.

Tällä haavaa Enne on saatavana vain digitaalisesti. Toivottavasti kovatasoisen alansa kärkeä edustava teos saadaan hyllyihin myös älppärimallissa. Sillä tämä on älppärimusiikkia.

Lisää luettavaa