Alice Cooper – Old School 1964–1974

Alice Cooper
Old School 1964–1974

Parhaimmillaan jokainen osa-alue toimi täydellisesti: omaperäiset, voimalliset ja monipuoliset sävellykset, sanoitusten syvällisen sarkastinen amerikkalaisuus, fraseologia sekä populaarikulttuurin kokonaisvaltainen ymmärrys, loistelias soitto ja sovittaminen, Alice Cooper -hahmo ja Furnierin kaljanhuuruinen persoona sen takana sekä koko porukan röyhkeä tyylikkyys, dekadenssi ja piittaamattomuus.

Yhtye oli pioneeri niin monilla alueilla, että on hämmentävää, kuinka harvoin se nostetaan esille lehdistön tai muusikoiden toimesta. Vuonna 2011 klassisen kokoonpanon arvo kuitenkin tunnustettiin Rock and Roll Hall of Fameen pääsyllä. Tapahtuman kunniaksi julkaistiin huolellisesti kasattu, suorastaan uskomaton boksi täynnä harvinaista materiaalia ja fanikrääsää. Nyt markkinoille laitetusta karvalakkimallista on riisuttu pois The Nazzin -singlen, Killer-livebootlegin, kiertueohjelmien, julisteiden ynnä muun paperitavaran näköispainokset sekä – mikä on erityisen valitettavaa – monenlaisia herkkuja tarjoava dvd. Näilläkin eväillä, neljän cd:n ja suht komean kirjan voimin, tämä selkeästi entusiasteille suunnattu aarrearkku avaa portit hashashiinien puutarhojen iloja vastaaviin nautintoihin.

Biisien läpikäymä evoluutio tulee lihaksi esituotanto-, treeni-, demo- ja livetallenteita kuunnellessa. Väliin pistetyt radiomainokset piristävät urakkaa. Kun mukana on vielä kokonainen levyllinen äärimmäisen mielenkiintoisia, valaisevia, paljastavia ja soljuvanhauskoja haastatteluja, ihmeteltävää ja ihailtavaa riittää pitkäksi aikaa. Tällä hermostuneen rahanlaskennan ja myyntibarometrien kvartaaliaikakaudella kyseessä on poikkeuksellinen kädenojennus vannoutuneimmille faneille.

On todellakin syytä tähdentää, että tämä kokonaisuus tuskin palvelee Alice Cooperin varhaisvuosiin hiukan intohimottomammin suhtautuvia, eikä etenkään toimi suositeltavana ensikosketuksena niihin – vaikutus voi olla pahimmassa tapauksessa epätoivottavan karkottava biisien toistuessa eri variaatioina, äänityksellisen ja esityksellisenkin tason luonnollisestikin vaihdellessa. Mutta jos Freak Out Song -lp ei aikanaan tainnuttanut sinua, tämä väkivaltaisen komealta soundaava kokoelma ei tarjoa tältä osin suurtakaan haastetta tai vastusta.