Alkemistista näkemystä – arviossa Lethe

Julkaistu Infernossa 4/2024.

16.06.2024
LETHE
Alienation
DARK ESSENCE

Manesin erikoismusiikkimiehen Tor-Helge Skjein ja Cellar Darlingin eteerisen äänen Anne Murphyn projekti jatkaa musiikillista löytöretkeään. Luvassa on elektronisia äänimaailmoja, paljon kokeilullisuutta ja outoilua, joka kantaa hieman yllättäen maaliin mainiolla tavalla.

Skjein musiikillinen kädenjälki on helposti tunnistettavaa. Alienationin musiikki viittaa selkeästi Manesin How the World Came to an End -kokopitkään (2007), ja paikoin kuvittelee kuuntelevansa kyseisen levyn hyviä ylijäämiä. Utuiset kitarat ja jazz-vaikutteet luovat poikkeuksellisen ilmapiirin, jota on hankala määritellä. Voisiko tämä olla vaikka lounge doomia?

Alienation on ”outoudestaan” huolimatta helppoa kuunneltavaa ja mukavalla tavalla soljuva levy. Erilaisten genrejen sekoitteleminen vaatii lähes alkemistista näkemystä, jota Letheltä onneksi löytyy. Tällainen musiikki voisi heilahtaa helposti teennäisyyden puolelle, mutta Lethen pää pysyy selkeästi veden pinnalla.

Alienation on tutustumisen arvoinen tapaus Ulverin Perdition Cityn, Massive Attackin ja tietysti Manesin ystäville. Lähes petollisella tavalla koukuttavaa tavaraa!

Lisää luettavaa