Asiaankuuluvaa käppäisyyttä, romuluisuutta ja tulisuutta – arviossa Incarion

Julkaistu Infernossa 1/2022.

INCARION
1521
MISANTROPIA

Osaatko nimetä lonkalta viisi kovinta filippiiniläistä metallibändiä? En minäkään, mutta mikäli osaisin, niiden joukkoon kuuluisi varmasti black metal -konkari Incarion.

Yhtyeellä on ikää lähes kolmekymmentä vuotta, mutta sen ensimmäistä kokopitkää saatiin odottaa näihin päiviin saakka. Levyllä raikaa ajattomalta kuulostava musta metalli, joka on paljon velkaa kreikkalaisnimille kuten Rotting Christille ja Thou Art Lordille.

Nimi 1521 juhlistaa vuotta, jona filippiinien paikallisasukkaat torppasivat portugalilaisen tutkimusmatkailijan Fernão de Magalhãesin yrityksen tuoda kristinusko alkuperäiskansan pakanallisten uskomusten tilalle. Sama kapinahenki kuuluu myös Incarionin musiikista.

Incarionin soitossa on asiaankuuluvaa käppäisyyttä ja romuluisuutta, mutta myös suunnitelmallisuutta ja eritoten tulista energiaa, joka iskee suoraan ytimeen. Kirskuvissa kitaramelodioissa on sopivasti omaleimaisuutta, ja kuulija tuntee todellakin elävänsä tasaisen rumputykityksen keskellä, kuitenkin hyvien kappaleiden ehdoilla.

Lisää luettavaa