Bändin hitikkyys on sekä vahvuus että heikkous – arviossa Takida

Julkaistu Infernossa 2/2024.

29.03.2024
TAKIDA
The Agony Flame
NAPALM

Vuodesta 1999 asti taivaltanut Takida pelasi kotimaansa Ruotsin läpi jo ajat sitten. Se on Svealandiassa viiden listaykkösalbumin – joista kolme myi platinaa – ja kuuden platinasinkun bändi. Pohjoismaita laajempaa suosiota
Takida kuitenkin saavutti vasta kahdeksannellaan Falling from Famellä (2021), joka vei yhtyeen muun muassa Wackenin päälavalle.

On erikoista, miten kauaksi aikaa bändin suuri suosio on jäänyt piippuun, sillä Takidalla on pistämätön korva ”aikuisille” radiohiteille, kuten vaikkapa The Agony Flamen aloittavalle Third Strikelle. Se on konstailematon post-grungeen ja hittikertsiin pohjaava priimaluokan korvamato, joiden sorvaamisessa Takida on maailmanluokkaa. Niissä Robert Petterssonin eläytyvä ja säröinen laulusoundi, bändin fokuspiste, tihkuu tunnetta ja karismaa.

Bändin heikkous puolestaan on, että sen osaamisen ydin on mainitussa hitikkyydessä. Takidan biisit on tehty niin vähistä aineista, että yli neljän minuutin venyessään ne jo puuduttavat. Takida osaa koskettaa, kuten Your Blood Awaits You’lla, jonka lyrat uivat ihon alle, mutta sen musa voi olla myös valjun särmätöntä ja lukuisine slovareineen sisäänpäinkääntyneisyyteen asti sentimentaalista.

Lisää luettavaa