Ei jätä sijaa turhalle mutinalle – arviossa Nordjevel

Julkaistu Infernossa 11/2022.

06.02.2023
NORDJEVEL
Gnavhòl
INDIE

Vuonna 2015 perustettu Nordjevel kuuluu uuden polven norjalaisten black metal -yhtyeiden kärkeen. Mistään untuvikkojen puuhastelusta ei kuitenkaan ole kyse, sillä riveistä löytyy paitsi Morbid Angelissä ja Zyklonissa soittanut kitaristi Destructhor myös Aeonin ja Dark Funeralin entinen rumpali Dominator.

Gnavhòl on odotetusti tiukka ja musta albumi, joka kulkee paljolti Dominatorin ehdoilla. Miehen yli-ihmismäisen nopea, tarkka ja voimakas soitto kuljettaa kokonaisuutta sellaisella auktoriteetilla, että muiden musikanttien kieltämättä ansiokkaat suoritukset jäävät väkisin jalkoihin. Asianlaita oli sama myös edeltävällä Necrogenesisillä (2019).

Nordjevelin musiikki sijoittuu samaan sarjaan esimerkiksi 1349:n ja Mayhemin kanssa, mutta bändi hyökkää päälle näitä suoremmin. Gnavhòl ei sisällä lähellekään maailman luovinta tai nokkelinta black metalia, mutta yhtye tekee kaiken niin hyvin, että sijaa turhalle mutinalle ei yksinkertaisesti jää.

Nordjevelin kolmas albumi täyttää onneksi odotukset, joita kaksi aiempaa kokopitkää herättivät. On mielenkiintoista nähdä, miten itsevarmuutta huokuva yhtye päättää säätää ilmaisuaan tästä eteenpäin.

Lisää luettavaa