Ei mitään asiaa omakustannetasoa pidemmälle – arviossa Kanto Arboretum

Julkaistu Infernossa 9/2017.

Kanto Arboretum
Sillanpurkaja
omakustanne

Itselleni entuudestaan täysin tuntematon Kanto Arboretum soittaa toisella kokopitkällään suomenkielistä black metalia, joka lienee ottanut musiikilliset vaikutteensa Burzumin ja Satyriconin kaltaisilta norjalaisilta peruskiviltä. Bändi viittaa silti kielivalintansa ja äänimaailmansa ansiosta lähinnä kotoisiin Abyssioniin ja IC REXiin.

Kanto Arboretumin säröinen ja mainiolla tavalla kotikutoinen soundi muodostuu nopeasti yhtyeen suurimmaksi valttikortiksi. Rasahtelut ja rätinät tuovat musiikkiin mukavaa metsäläismeininkiä, ja kun laulaja P. Korkeen artikulaatio tuo sanoitukset hyvin pinnalle, levyn seuraaminen on varsin miellyttävää – ainakin näin suomalaisnäkökulmasta.

Bändin suurimmaksi kompastuskiveksi muodostuu keskinkertainen biisimateriaali, joka ei osoita useankaan kuuntelukerran jälkeen mitään tarttuvuuden merkkejä. Itse konsepti on sinällään mielenkiintoinen ja toimiva, mutta kokonaisuus tarvitsee pohjakseen parempia kappaleita, sillä näillä otteilla ei ole yksinkertaisesti mitään asiaa omakustannetasoa pidemmälle.

Projektilla on ikää jo seitsemän vuotta, joten tuloksia saisi alkaa hiljalleen näkyä.