Eksoottista itäblokkiheviä kaukaa menneisyydestä – arviossa Cerberus

Julkaistu Infernossa 4/2024.

08.06.2024
CERBERUS
Trójska vojna
KNIGHTSTALKER

Tšekkoslovakiassa vaikuttaneen Cerberusin debyyttialbumi äänitettiin vuonna 1991, mutta projektia ei kyetty saattamaan tuolloin loppuun. Kotimaassaan aikoinaan isomminkin menestynyt bändi ei ole ollut aktiivinen enää vuosikausiin, mutta se julkaisi levystä pienen erän omakustanteisesti vuonna 2021. Virallisesti levy-yhtiön kautta albumi saatiin pihalle vasta nyt.

47-minuuttinen on jaettu kahteen osaan metallioopperan hengessä. Eepoksen aiheena on nimensä mukaisesti Troijan sota. Tyyliltään teos on taidokkaasti tehtyä progeilevaa rässi- ja power-vaikutteista heviä.

Levyn soundit ovat kohtuuttoman käppäiset, sillä sen ainoa säilynyt tallenne on 30 vuotta hukassa ollut kasetti. Ei ole siis ihme, että Trójska vojna muistuttaa enemmän kellarissa nauhoitettua demoa kuin varsinaista albumia. Eksoottiseen itäblokkiheviin tottumattomalle myös slovakiaksi vedetyt laulut voivat olla kynnyskysymys.

Kertakuunneltuna levy on mielenkiintoinen kokemus, mutta kammottavan äänenlaadun vuoksi siitä on vaikea nauttia täysillä. Soiton ja sävellysten osalta materiaali on oikein iskevää, joten paremmalla äänimaailmalla levy olisi hyvinkin kipakka tapaus.

Lisää luettavaa