Esoteerista ja hypnoottista säveltaidetta – arviossa A/Oratos

Julkaistu Infernossa 1/2024.

11.03.2024
A/ORATOS
Ecclesia Gnostica
LES ACTEURS DE L’OMBRE

Ranskalainen A/Oratos on ottanut nimensä kreikan kielen Aoratos-sanasta, joka tarkoittaa näkymätöntä. Yhtyeen gnostilaisesti sävyttynyt black metal pyrkiikin tutkimaan näkyvän ja näkymättömän välistä rajapintaa ja käymään omaa hengellistä taisteluaan tyhjän ja sekularisoituneen yhteiskunnan keskellä.

Bändin debyyttilevy esittelee esoteerista ja hypnoottista meininkiä, joka ei kenties ole karskeimmasta päästä, mutta osoittaa, että yhtye on saanut istutettua sävellyksiinsä keskivertoa enemmän kullanarvoisia ideoita.

Ensikuulemalta Ecclesia Gnostica saattaa vaikuttaa suhteellisen suoraviivaiselta, mutta teos kätkee sisäänsä hienosyisen kavalia progressiivisia käänteitä. Päälle 40-minuuttisen opuksen kohokohta on ehdottomasti eeppisesti pauhaava Le Septième Sceau, joka päättää levyn toismaailmallisiin tunnelmiin.

A/Oratos on saanut aikaan jotain kiinnostavaa, mutta en voi olla miettimättä, josko potentiaalia olisi vielä kiihkeämpään ilmaisuun. Lähtökohdat ovat joka tapauksessa hyvät. Kaiken kaikkiaan mielenkiintoista ja mystistä säveltaidetta.

Lisää luettavaa