Haastaa persoonallisella tyylillään black metalin raja-aitoja – arviossa Altari

Julkaistu Infernossa 4/2023.

30.05.2023
ALTARI
Kröflueldar
SVART

Islantilaisia black metal -yhtyeitä tuntuu syntyvän kuin tyhjästä. Noin vuosikymmenen ajan ahkeroineen Altarin nimi ei soittanut mitään kelloa, eikä ihme: kolmikko tuntuu pitäneen itsestään harvinaisen hiljaista ääntä ennen Kröflueldar-esikoislevyään.

Altarin tyyli on maansa bändeille ominaisesti persoonallinen. Toki siltä kuuluvat esimerkiksi Kontinuum, Potentiam ja Sólstafirin kiemuraisimmat jutut, joten bändi ei todellakaan epäröi haastaa black metalin raja-aitoja. Lehdistötiedotteessa mainitaan inspiraationlähteinä jopa Interpol ja Killing Joke, joiden jättämiä jälkiä kieltämättä kuulee.

Vaikka Kröflueldar on moniulotteinen albumi, on häkellyttävää kuvitella, että tämän kokonaisuuden luominen on kestänyt lähes yhdeksän vuotta. Aika on tietysti epämääräinen ja suhteellinen käsite, mutta siitäkin huolimatta levyltä odottaa koko ajan jotain suurempaa ja vaikuttavampaa, jonkinlaista magnum opusta.

Altarin esiintulo on tavallaan kiinnostava mutta osoittautuu lopulta liian linjattomaksi. Seuraavan albumin kasaaminen huomattavasti napakammalla aikataululla saattaisi tuottaa tiukemman ja ennen kaikkea paremman lopputuloksen.

Lisää luettavaa