Haiskahtaa lopun alulta – arviossa Marduk

Julkaistu Infernossa 9/2023.

18.11.2023
MARDUK
Memento Mori
CENTURY MEDIA

Yli 30 vuotta aktiivisesti toiminut Marduk on edustanut vahvuutta ja tinkimättömyyttä. Kehitys on ollut selkeää, mutta yhtyeen black metal on säilynyt samanlaisena ja helposti tunnistettavana. Onko asia näin myös bändin 15. studiolevyllä?

Memento Morin tekee poikkeukselliseksi se, että albumin biisinkirjoituksesta on päävastuussa laulaja Mortuus eikä kitaristi Morgan. Musiikkiin on ujuttautunut vaikutteita miehen toisesta yhtyeestä Funeral Mististä, ja levyn avaavassa nimikkokappaleessa viitataan muinaiseen Dies irae -sekvenssiin, jota sämplättiin jo Funeral Mistin Salvation-albumilla vuonna 2003. Sattumaako?

Albumi kuulostaa tietysti myös Mardukilta, mutta paikoin tuntuu kuin kuuntelisi Funeral Mistin ylijäämäkappaleita. Esimerkiksi Frontschweinilta (2015), Wormwoodilta (2009) ja Plague Angeliltä (2004) tuttu iskevyys ja
tunteenpalo on kadoksissa, vaikka musiikki mätkii kovimmillaan turpaan hämmästyttävillä kierroksilla.

Mardukin ura on eittämättä ehtoopuolella, mutta juuri nyt tuntuu kuin sen ideapankki olisi todella ehtymässä. Bändiltä löytyy muutamia välimallin levyjä, mutta Memento Mori haiskahtaa valitettavasti lopun alulta.

Lisää luettavaa