Herättää poikkeuksellisen vahvoja mielikuvia – arviossa Aran

Julkaistu Infernossa 9/2021.

ARAN
Pimeyttä vasten
NATURMACHT

Mystisellä Juhani K. -nimellä esiintyvä oululaismies välittää toisella albumillaan uljasta ja kaihoisaa mustaa metallia, joka tuntuu istuvan samaan sarjaan Burzumin, Emperorin ja Wolves in the Throne Roomin kaltaisten suurempien nimien kanssa.

Pimeyttä vasten on rakennettu ainoastaan neljästä pitkästä kappaleesta, mikä osoittautuu hyväksi ratkaisuksi. Albumi vaikuttaa selkeältä ja ilmavalta kokonaisuudelta, jonka sävellykset tavoittelevat samaan aikaan sekä maan multia että korkeaa ja kuulasta tähtitaivasta – levy herättää poikkeuksellisen vahvoja mielikuvia.

Aranin musiikki ei ole genressään poikkeuksellista, mutta se vie mukaansa varmaotteisuudellaan ja hyvällä tunnelmallaan. Vastaavaa kamaa löytyy paljon, mutta pienet nyanssit nostavat Pimeyttä vasten -kiekon rutkasti keskitasoa korkeammalle.

Aranin otteet ovat sen verran tiukat, että ainoa oikea teko on jatkaa samaan suuntaan. Toivottavasti tämä levy löytää tiensä oikeiden korvien ulottuville, sillä sen taso saattaa yllättää black metaliltaan jylhää menoa ja dramatiikkaa etsivän.

Lisää luettavaa