Hohhoijaa – arviossa Funeral Winds

Julkaistu Infernossa 2/2023.

11.04.2023
FUNERAL WINDS
Stigmata Mali
OSMOSE

Hohhoijaa. Jos tylsälle ja keskinkertaiselle black metalille olisi annettava jonkinlainen arkkityyppi, se saattaisi kantaa Funeral Windsin nimeä. Tämä ei ole kovin mairittelevasti sanottu jo yli 30 vuotta tahkonneesta bändistä.

Funeral Winds on yhden miehen, Hollannissa asuvan Hellchrist Xulin (alias Maurits Jansen), näytös. Rinnalla on viihtynyt menneinä vuosina useampiakin muusikoita, mutta Jansen on katsonut parhaaksi tehdä viimeisimmät levynsä omin voimin.

Stigmata Malilla kuuluvat läpi tutut viitteet keskivaiheen Enthronediin, Immortaliin ja Satyriconiin. Tempo on pääosin kiivas, riffit pörisevät vakuuttavasti ja meiningistä löytyy muutenkin kaikki toisen aallon black metalista tutut elementit. Parhaimmillaan, levyn nimikkokappaleessa, kiekko näyttää teräviä kulmahampaitaan, mutta kokonaisuus ei jätä käytännössä minkäänlaisia jälkiä.

Funeral Winds elää mittavan uransa tuotteliainta aikaa, mutta valitettavasti se ei ilmene musiikin tasossa. Bändi nauttii jostain ihmeen syystä hyvää suosiota, joten kaipa tällaiselle black metal -kliseekimpulle löytyy sen sisältöä kyseenalaistamatonta menekkiä.

Lisää luettavaa